Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane ziemniaki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
boczek wędzony 250 g
masło 50 g
mąka 1 łyżka
wywar z warzyw 1 szkl
sól
pieprz
szczypiorek posiekany
wino białe wytrawne 1 szkl
cebula 300 g
ser żółty 100 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane ziemniaki

Ziemniaki obrać, umyć, pokrajać w drobne cząstki.
Boczek pokrajać w cienkie plasterki, zrumienić.
Cebulę dodać do obrumienionego boczku, posolić, chwilę dusić, nie rumienić.

Rondel posmarować masłem, układać w nim warstwami ziemniaki, przekładając boczkiem z cebulą w ten sposób, aby pierwszą i ostatnią warstwę stanowiły ziemniaki.
Każdą warstwę ziemniaków oprószyć solą i pieprzem, oraz curry.
Po napełnieniu rondla zalać ziemniaki wywarem wymieszanym z winem, powierzchnię posypać serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec w 190 stop.
Przed podaniem posypać zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak