Zapiekane ziemniaki

Zapiekane ziemniaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • boczek wędzony

    250 g
  • masło

    50 g
  • mąka

    1 łyżka
  • wywar z warzyw

    1 szkl
  • sól

  • pieprz

  • szczypiorek posiekany

  • wino białe wytrawne

    1 szkl
  • cebula

    300 g
  • ser żółty

    100 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć, pokrajać w drobne cząstki.
Boczek pokrajać w cienkie plasterki, zrumienić.
Cebulę dodać do obrumienionego boczku, posolić, chwilę dusić, nie rumienić.

Rondel posmarować masłem, układać w nim warstwami ziemniaki, przekładając boczkiem z cebulą w ten sposób, aby pierwszą i ostatnią warstwę stanowiły ziemniaki.
Każdą warstwę ziemniaków oprószyć solą i pieprzem, oraz curry.
Po napełnieniu rondla zalać ziemniaki wywarem wymieszanym z winem, powierzchnię posypać serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec w 190 stop.
Przed podaniem posypać zieleniną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat