Zapiekane ziemniaczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula

    2 szt
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • masło

    4 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • zioła prowansalskie

    łyżeczka
  • bazylia świeża

    kilka listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, gotujemy z 2 łyżeczkami soli około 10 minut i odcedzamy. Do ziemniaków dodajemy masło, pokrojoną cebule w piórka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ziemniaki posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 25 minut w 190 C. Po upieczeniu dekorujemy listkami świeżej bazylii

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 29.06.2017 16:29
najlepsze do obiadu a nawet same z sosem czosnkowym albo jakąś sałatką
Małgorzata92 29.06.2017 14:12
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat