Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pomidory
2 sztuka -
groszek cukrowy
150 g -
jajko
2 sztuka -
szynka parmeńska
4 plaster -
cebula
1 sztuka -
czosnek ząbki
3 sztuka -
oliwa
do smażenia -
sól i pieprz
do smaku -
natka pietruszki
2 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Zapiekane warzywa z szynką parmeńską i jajkiem
Cebulę i obrane pomidory pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, a po chwili pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Smaż warzywa ok. 5 minut na małym ogniu. Dodaj ugotowany groszek cukrowy. Smaż kolejne 3 minuty. Do warzyw dodaj porwaną na kawałki szynkę (3 plastry) i smaż całość jeszcze ok. 2 min. Posól i popieprz do smaku i wymieszaj.
Warzywa z szynką przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wbij jajka oraz ułóż porwaną na kawałki pozostałą szynkę (1 plaster). Piecz w piekarniku do momentu ścięcia się jajek. Przed podaniem danie możesz posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (10)