Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane Tagliatelle mosse z przysmakiem surimi

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 220 g
woda 4 łyżki
masło 120 g
surimi 200 g
ser pleśniowy 160 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane Tagliatelle mosse z przysmakiem surimi

Kroki postępowania

1
CIASTO;
220 g mąki pszennej
120 g masła
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki zimnej wody

Nadzienie;
160 g sera pleśniowego typu Rokpol
200 g przysmaku surimi o smaku szczypców krabowych w oleju roślinnym
140 g makaronu falbanki Lubella
3 jajka
150 ml śmietany
1 papryka czerwona
1 cebula biała
200 g pieczarek
pieprz czarny do smaku
olej do smażenia
Krok 1 - Zapiekane Tagliatelle mosse z przysmakiem surimi foto
2
Zagniatamy szybko ciasto,
Krok 2 - Zapiekane Tagliatelle mosse z przysmakiem surimi foto
3
a następnie chłodzimy w lodówce 15 minut .
Krok 3 - Zapiekane Tagliatelle mosse z przysmakiem surimi foto
4
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę .
Przesmażamy razem na rozgrzanej 1 łyżce oleju.
Studzimy.
Krok 4 - Zapiekane Tagliatelle mosse z przysmakiem surimi foto
5
Formę do zapiekania smarujemy masłem.
Schłodzone ciasto ścieramy na tarce jarzynowej.
Krok 5 - Zapiekane Tagliatelle mosse z przysmakiem surimi foto
6
Wylepiamy nim formę pamiętając o jej bokach.
Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10 minut.
Krok 6 - Zapiekane Tagliatelle mosse z przysmakiem surimi foto
7
Łączymy paprykę i surimi z pieczarkami, dosypujemy makaron ugotowany al dente.
Krok 7 - Zapiekane Tagliatelle mosse z przysmakiem surimi foto
8
Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego.
Kroimy w cienkie plastry , a następnie w kostkę .
Surimi kroimy w małe kawałki zostawiając końcówki "szczypce".
Krok 8 - Zapiekane Tagliatelle mosse z przysmakiem surimi foto
9
Mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto.
Krok 9 - Zapiekane Tagliatelle mosse z przysmakiem surimi foto
10
Śmietanę mieszamy z jajkami.
Doprawiamy do smaku pieprzem.
Dodajemy ser pleśniowy starty na tarce jarzynowej oraz olej roślinny pozostały z surimi.
Krok 10 - Zapiekane Tagliatelle mosse z przysmakiem surimi foto
11
Zalewamy zawartość naczynia.
" Szczypce układamy na wierzchu po bokach formy.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 35- 40 minut.
Krok 11 - Zapiekane Tagliatelle mosse z przysmakiem surimi foto
12
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 35- 40 minut.
Krok 12 - Zapiekane Tagliatelle mosse z przysmakiem surimi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 01.11.2013 09:51
ciekawa propozycja
romanrafal
romanrafal 20.10.2013 08:59
super,danie z wyższej pułki
pierniczkowo 17.10.2013 14:49
ciekawy przepis, wygląda bardzo apetycznie :)
Łucja 17.10.2013 13:26
bardzo smacznie się zapowiada :D
2milutka 17.10.2013 13:12
bardzo ciekway przepis:)
mysza75 17.10.2013 12:53
Co za pyszności, smaki mi zrobiłaś :-)
Olga_SK 17.10.2013 12:25
Smakowicie się prezentuje :)
Mniam 17.10.2013 12:00
Wygląda bardzo zachęcająco. Chciałabym taką spróbować.
ana1 17.10.2013 10:41
super zapiekanka i pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak