Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane Tagliatelle mosse z przysmakiem surimi
Kroki postępowania
220 g mąki pszennej
120 g masła
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki zimnej wody
Nadzienie;
160 g sera pleśniowego typu Rokpol
200 g przysmaku surimi o smaku szczypców krabowych w oleju roślinnym
140 g makaronu falbanki Lubella
3 jajka
150 ml śmietany
1 papryka czerwona
1 cebula biała
200 g pieczarek
pieprz czarny do smaku
olej do smażenia
Przesmażamy razem na rozgrzanej 1 łyżce oleju.
Studzimy.
Schłodzone ciasto ścieramy na tarce jarzynowej.
Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10 minut.
Kroimy w cienkie plastry , a następnie w kostkę .
Surimi kroimy w małe kawałki zostawiając końcówki "szczypce".
Doprawiamy do smaku pieprzem.
Dodajemy ser pleśniowy starty na tarce jarzynowej oraz olej roślinny pozostały z surimi.
" Szczypce układamy na wierzchu po bokach formy.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 35- 40 minut.