ZAPIEKANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z CHEDDAREM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

szparagi zapiekane

  • szparagi

    20 szt
  • ser cheddar

    10 plasterków
  • szynka parmeńska

    10 plasterków
  • posiekane listki tymianku

    1 łyżeczka
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    1 łyżeczka

grzanki do podania

  • bagietka

    1 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • oliwa

    100 ml
  • zioła

    2 łyżki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ze szparagów odkroiłam twarde końce.
Do zapieczenia można użyć świeżych-surowych.
Ja podgotowałam je chwilkę - przez około 3 minuty.
Gotowałam w wysokim garnku tylko łodyżki.
Wody nie trzeba solić, ponieważ szynka parmeńska i ser są już wystarczająco słone. Teraz trochę zabawy.
Na plasterku szynki układałam po 2-3 szt. szparagów i plasterek sera cheddar.
Owinęłam je szynką i układałam w posmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym.
Na wierzch posypałam świeży tymianek.
Wstawiłam szparagi do nagrzanego piekarnika
i piekłam przez około 10-15 minut w temp.220 stopni.
Chrupiącym i pasującym dodatkiem będą grzanki
z bagietki czosnkowej, posypane ziołami i skropione oliwą z oliwek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
foczka-ks 20.05.2015 08:06
ale smaczna uczta
berys18 05.07.2014 08:53
aż ślinka leci
IZABELA29 04.07.2014 16:29
APETYCZNE DANIE
stan2401 04.07.2014 15:43
fajne danie, smaczne pewnie
wwwiolka 04.07.2014 15:31
Bardzo fajny przepis.
gosia561 04.07.2014 15:08
bardzo elegancka przekąska
Sroczka 04.07.2014 14:39
Lubię takie szparagi.
Beatris 04.07.2014 14:28
Coś pysznego... Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat