Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAPIEKANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z CHEDDAREM

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi zapiekane

szparagi 20 szt
ser cheddar 10 plasterków
szynka parmeńska 10 plasterków
posiekane listki tymianku 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 1 łyżeczka

grzanki do podania

bagietka 1 szt
czosnek 4 ząbki
oliwa 100 ml
zioła 2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z CHEDDAREM

Ze szparagów odkroiłam twarde końce.
Do zapieczenia można użyć świeżych-surowych.
Ja podgotowałam je chwilkę - przez około 3 minuty.
Gotowałam w wysokim garnku tylko łodyżki.
Wody nie trzeba solić, ponieważ szynka parmeńska i ser są już wystarczająco słone. Teraz trochę zabawy.
Na plasterku szynki układałam po 2-3 szt. szparagów i plasterek sera cheddar.
Owinęłam je szynką i układałam w posmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym.
Na wierzch posypałam świeży tymianek.
Wstawiłam szparagi do nagrzanego piekarnika
i piekłam przez około 10-15 minut w temp.220 stopni.
Chrupiącym i pasującym dodatkiem będą grzanki
z bagietki czosnkowej, posypane ziołami i skropione oliwą z oliwek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 20.05.2015 08:06
ale smaczna uczta
berys18 05.07.2014 08:53
aż ślinka leci
IZABELA29 04.07.2014 16:29
APETYCZNE DANIE
stan2401 04.07.2014 15:43
fajne danie, smaczne pewnie
wwwiolka 04.07.2014 15:31
Bardzo fajny przepis.
gosia561 04.07.2014 15:08
bardzo elegancka przekąska
Sroczka 04.07.2014 14:39
Lubię takie szparagi.
Beatris 04.07.2014 14:28
Coś pysznego... Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak