Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ryż
1 torebka -
marchew
3 szt. -
pieczarki
250 gram -
cebula
1 szt. -
natka pietruszki
1 łyżeczka -
Liść lubczyku suszony Prymat
1 łyżeczka -
sól
1 i 1/2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
jaja
1 szt. -
olej
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Zapiekane risotto
2. Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy. Dodajemy natkę pietruszki, liśc lubczyku, sól i pieprz. Mieszamy. Na rozgrzanej patelni ( bez oleju) podsmażamy mięsko. Usmażone przekładamy do miski, do tego dodajemy ryż i pieczarki. Wbijamy jajko i mieszamy.
3. Marchewkę gotujemy. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy połowę farszu. Na to układamy 4 marchewki i zakrywamy pozostałym farszem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 40-50 min.
Komentarze (4)