Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane risotto

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1 torebka
marchew 3 szt.
pieczarki 250 gram
cebula 1 szt.
natka pietruszki 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
sól 1 i 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
jaja 1 szt.
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane risotto

1. Osolony ryż gotujemy. W wolnym czasie obieramy pieczarki i cebulkę. Następnie posiekane dusimy na oleju. Dodajemy do tego pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu.
2. Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy. Dodajemy natkę pietruszki, liśc lubczyku, sól i pieprz. Mieszamy. Na rozgrzanej patelni ( bez oleju) podsmażamy mięsko. Usmażone przekładamy do miski, do tego dodajemy ryż i pieczarki. Wbijamy jajko i mieszamy.
3. Marchewkę gotujemy. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy połowę farszu. Na to układamy 4 marchewki i zakrywamy pozostałym farszem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 40-50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 23.03.2015 12:35
pomysłowo przygotowane
Adamorek 23.03.2015 12:12
ciekawa wersja
Gocha29 23.03.2015 11:48
Apetycznie wygląda.
Wafelek2601 23.03.2015 10:20
Pięknie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak