Zapiekane risotto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 torebka
  • marchew

    3 szt.
  • pieczarki

    250 gram
  • cebula

    1 szt.
  • natka pietruszki

    1 łyżeczka
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 i 1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • jaja

    1 szt.
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Osolony ryż gotujemy. W wolnym czasie obieramy pieczarki i cebulkę. Następnie posiekane dusimy na oleju. Dodajemy do tego pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu.
2. Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy. Dodajemy natkę pietruszki, liśc lubczyku, sól i pieprz. Mieszamy. Na rozgrzanej patelni ( bez oleju) podsmażamy mięsko. Usmażone przekładamy do miski, do tego dodajemy ryż i pieczarki. Wbijamy jajko i mieszamy.
3. Marchewkę gotujemy. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy połowę farszu. Na to układamy 4 marchewki i zakrywamy pozostałym farszem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 40-50 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
2milutka 23.03.2015 12:35
pomysłowo przygotowane
Adamorek 23.03.2015 12:12
ciekawa wersja
Gocha29 23.03.2015 11:48
Apetycznie wygląda.
Wafelek2601 23.03.2015 10:20
Pięknie podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat