Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane risotto

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 1,50 szklanki
papryka czerwona 1/2 sztuki
papryka żółta 1/2 sztuki
kiełbasa wiejska 30 dkg
ser żółty 10 dkg
jajko 3 sztuki
olej do smażenia 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
masło do smażenia 1 łyżka
natka pietruszki 1/2 pęczka
oregano 1 łyżeczka
sól do smaku 5 szczypt
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty
Papryka słodka mielona Prymat 3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane risotto

Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Paprykę umyć pozbawić nasion, pokroić w kostkę.
Por oczyścić, umyć pokroić w plastry.
Na 2 łyżkach oleju przesmażyć, paprykę, por około 3 minutki mieszając, zdjąć z patelni.
Kiełbasę pokroić w plastry, przesmażyć na oleju.
Do ryżu dodać, podsmażoną kiełbasę i warzywa, doprawić.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jajka rozbić do miseczki, dodać ser, posiekaną zieloną pietruszkę, doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano, wymieszać widelcem.
Wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, naczynie do zapiekania. Przełożyć ryż, zalać masą jajeczno-serową.
Piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut.
SMACZNEGO!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 22.07.2014 09:21
fajna zapiekanka
Alex_M 19.07.2014 09:53
przepyszne musiało być :)
mysza75 16.07.2014 10:07
jakie to dobre i fajne na obiad
Kejti 16.07.2014 00:23
Bardzo ciekawe danie :-)
wwwiolka 15.07.2014 22:42
Fajny przepis.
Sylwia26 15.07.2014 21:18
apetycznie wygląda
agnieszka214 15.07.2014 20:53
musi smacznie smakowac
Renata9 15.07.2014 20:41
smaczne jedzonko
Aleksandra/Olcia 15.07.2014 19:22
ciekawy przepis
Motorek 15.07.2014 18:25
Mam ochotę na takie danie
halina17 15.07.2014 17:37
Dobry pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak