Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ryż do risotto
1,50 szklanki -
papryka czerwona
1/2 sztuki -
papryka żółta
1/2 sztuki -
kiełbasa wiejska
30 dkg -
ser żółty
10 dkg -
jajko
3 sztuki -
olej do smażenia
4 łyżki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżka -
masło do smażenia
1 łyżka -
natka pietruszki
1/2 pęczka -
oregano
1 łyżeczka -
sól do smaku
5 szczypt -
Pieprz czarny mielony Prymat
4 szczypty -
Papryka słodka mielona Prymat
3 szczypty
Sposób przygotowania
Paprykę umyć pozbawić nasion, pokroić w kostkę.
Por oczyścić, umyć pokroić w plastry.
Na 2 łyżkach oleju przesmażyć, paprykę, por około 3 minutki mieszając, zdjąć z patelni.
Kiełbasę pokroić w plastry, przesmażyć na oleju.
Do ryżu dodać, podsmażoną kiełbasę i warzywa, doprawić.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jajka rozbić do miseczki, dodać ser, posiekaną zieloną pietruszkę, doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano, wymieszać widelcem.
Wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, naczynie do zapiekania. Przełożyć ryż, zalać masą jajeczno-serową.
Piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut.
SMACZNEGO!!
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)