Zapiekane risotto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    1,50 szklanki
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • papryka żółta

    1/2 sztuki
  • kiełbasa wiejska

    30 dkg
  • ser żółty

    10 dkg
  • jajko

    3 sztuki
  • olej do smażenia

    4 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • masło do smażenia

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

    5 szczypt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    4 szczypty
  • Papryka słodka mielona Prymat

    3 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Paprykę umyć pozbawić nasion, pokroić w kostkę.
Por oczyścić, umyć pokroić w plastry.
Na 2 łyżkach oleju przesmażyć, paprykę, por około 3 minutki mieszając, zdjąć z patelni.
Kiełbasę pokroić w plastry, przesmażyć na oleju.
Do ryżu dodać, podsmażoną kiełbasę i warzywa, doprawić.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jajka rozbić do miseczki, dodać ser, posiekaną zieloną pietruszkę, doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano, wymieszać widelcem.
Wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, naczynie do zapiekania. Przełożyć ryż, zalać masą jajeczno-serową.
Piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut.
SMACZNEGO!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pietruszka 22.07.2014 09:21
fajna zapiekanka
Alex_M 19.07.2014 09:53
przepyszne musiało być :)
mysza75 16.07.2014 10:07
jakie to dobre i fajne na obiad
Kejti 16.07.2014 00:23
Bardzo ciekawe danie :-)
wwwiolka 15.07.2014 22:42
Fajny przepis.
Sylwia26 15.07.2014 21:18
apetycznie wygląda
agnieszka214 15.07.2014 20:53
musi smacznie smakowac
Renata9 15.07.2014 20:41
smaczne jedzonko
Aleksandra/Olcia 15.07.2014 19:22
ciekawy przepis
Motorek 15.07.2014 18:25
Mam ochotę na takie danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat