Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane plastry schabu w pomarańczach w sosie miodowo malinowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 6 plastrów
pomarańcze 4
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
sos
syrop malinowy 3 łyżki
miód prawdziwy 2 łyżki
musztarda 1 łyżka
kasza jęczmienna 200 g
olej do smażenia
olej 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane plastry schabu w pomarańczach w sosie miodowo malinowym

Kroki postępowania

1
Schab kroimy w 1 cm plastry.
Krok 1 - Zapiekane plastry schabu w  pomarańczach w sosie miodowo malinowym foto
2
Przyprawę do mięsa wieprzowego mieszamy z 2-3 łyżkami oleju.
Krok 2 - Zapiekane plastry schabu w  pomarańczach w sosie miodowo malinowym foto
3
Wkładamy do niej plastry schabu. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na noc do lodówki.
Krok 3 - Zapiekane plastry schabu w  pomarańczach w sosie miodowo malinowym foto
4
Następnego dnia smażymy schab z obu stron około 4 minut na rozgrzanym oleju.
Krok 4 - Zapiekane plastry schabu w  pomarańczach w sosie miodowo malinowym foto
5
Pomarańcze obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki.
Krok 5 - Zapiekane plastry schabu w  pomarańczach w sosie miodowo malinowym foto
6
W naczyniu żaroodpornym układamy połowę pomarańczy.
Na nie układamy plastry schabu.
Krok 6 - Zapiekane plastry schabu w  pomarańczach w sosie miodowo malinowym foto
7
Na schabie układamy resztę pomarańczy. Polewamy wszystko sosem zrobionym z miodu, syropu malinowego i musztardy.
Pieczaemy w temp 200 stopni C przez 30 minut.
Miedzyczasie gotujemy w osolonym wrzĄtku kaszę jęczmienną .
Krok 7 - Zapiekane plastry schabu w  pomarańczach w sosie miodowo malinowym foto
8
Gotowe mięso wykładamy na talerz z cząstkami pomarańczy.
Podajemy z kaszą jęczmienną polana odrobiną sosu powstałego podczas pieczenia schabu.
SMACZNEGO.
Krok 8 - Zapiekane plastry schabu w  pomarańczach w sosie miodowo malinowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 19.09.2013 20:41
takie mięsko to ja bardzo lubię.
Grażyna13 24.08.2013 14:29
Podoba mi się :)
Rafał10 22.09.2012 10:49
super pomysł, uwielbiam mięska z owocami
Roksana1 19.09.2012 21:12
mniam:)
anemon 19.09.2012 14:40
Podoba mi się ten owocowy akcent.
anemon 19.09.2012 14:40
Podoba mi się ten owocowy akcent.
romanrafal
romanrafal 19.09.2012 14:27
jak dla mnie to świetne,super danie
Beatris 19.09.2012 14:10
To coś w sam raz dla mnie. Lubię mięsko z owocowym akcentem.
edyta44 19.09.2012 12:59
ciekawe polaczenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak