Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane placki kukurydziane

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

PLACKI

kukurydza konserwowa 1 puszka
mąka kukurydziana 6 łyżek (około)
olej rzepakowy 1 łyżka
jajko 1 sztuka
jogurt grecki 2 łyżeczki
kurkuma 1 szczypta
sól do smaku

SOS CZOSNKOWO - KOPERKOWY

jogurt grecki 200 g
czosnek 1 ząbek
koperek 1 pęczek
ocet jabłkowy 1,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
ksylitol
sól do smaku

Porada

Placki kukurydziane dobrze sprawdzą się jako samodzielne danie główne, dodatek obiadowy lub jako przekąska.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane placki kukurydziane

Kroki postępowania

1
Propozycja na smaczne, żółciutkie placuszki kukurydziane, pieczone w piekarniku. Placki świetnie komponują się z lekkim sosem czosnkowo - koperkowym.

A przygotowania zaczynamy następująco:

Kukurydzę odsączamy z zalewy, przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy.
Krok 1 - Zapiekane placki kukurydziane foto
2
Tak powstałą papkę przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy około 6 łyżek mąki kukurydzianej, 1 łyżkę oleju rzepakowego (najlepiej zimno - tłoczonego), 2 łyżeczki jogurtu greckiego, szczyptę kurkumy i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Zapiekane placki kukurydziane foto
3
Z powstałej masy formujemy placki, które obtaczamy w mące kukurydzianej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Zapiekane placki kukurydziane foto
4
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.
Krok 4 - Zapiekane placki kukurydziane foto
5
W momencie pieczenia przygotowujemy sos:

Do miseczki przekładamy jogurt grecki, dodajemy do niego ocet jabłkowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem brzozowym. Wszystko dokładnie mieszamy.

Gotowe placuszki podajemy z przygotowanym sosem.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Zapiekane placki kukurydziane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 08.11.2014 10:10
bardzo fajne, smakowałyby mi
kloruś 05.11.2014 10:37
bardzo apetycznie!
Bernadeta1 04.11.2014 22:51
Moje oczy by już jadły takie placuszki, pyszności
Kuchenka 04.11.2014 20:34
bardzo apetyczne
kasienka23 04.11.2014 20:14
ciekawy przepis, warty wypróbowania!
mufinka79 04.11.2014 18:26
Apetycznie się prezentują
Marta Ryżek-Kalkowska 04.11.2014 18:22
ale czadowe :) bardzo mi się podobają :)
Edith85 04.11.2014 18:01
Rewelacyjne, zwłaszcza, że pieczone :)
Kejti 04.11.2014 17:52
Piękne Ci wyszły :-)
Monika-twin 04.11.2014 17:29
super przepis.
Sroczka 04.11.2014 17:23
Pysznie wyglądają, zjadłabym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak