Zapiekane piersi w jogurcie z masełkiem cytrynowo-bazyliowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 szt/os
  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

    1 łyżka
  • pieprz

  • sól

  • jogurt naturalny

    1 kubeczek
  • masło

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 szt
  • oliwa

    1 łyżka
  • bazylia świeża

    1/2 pęczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekane piersi w jogurcie z masełkiem cytrynowo-bazyliowym foto
Umyte piersi skraplamy olejem, aby przyprawy się dobrze trzymały. Następnie przyprawiamy: papryką, solą, pieprzem i przyprawa do kurczaka.
Krok 2 - Zapiekane piersi w jogurcie z masełkiem cytrynowo-bazyliowym foto
Po godzinie zalewamy jogurtem naturalnym i odstawiamy na kolejną godzinę.
Krok 3 - Zapiekane piersi w jogurcie z masełkiem cytrynowo-bazyliowym foto
Do 2 miseczek nakładamy po łyżce miękkiego masła. Do jednej dodajemy drobno posiekaną bazylię, a do drugiej sok z cytryny. Oba mieszamy na jednolitę masę.
Krok 4 - Zapiekane piersi w jogurcie z masełkiem cytrynowo-bazyliowym foto
Masełko cytrynowe wykładamy na folię spożywczą i zawijamy tworząc rulonik. Wstawiamy do zamrażalnika na godzinę,
Krok 5 - Zapiekane piersi w jogurcie z masełkiem cytrynowo-bazyliowym foto
Następnie znów na folii rozcieramy masło bazyliowe na długość masła cytrynowego. Kładziemy zamrożone masło cytrynowe. Rolujemy tak aby masło bazyliowe idealnie raz przykryło masło cytrynowe. Znów wstawiamy do zamrażalnika.
Krok 6 - Zapiekane piersi w jogurcie z masełkiem cytrynowo-bazyliowym foto
Na folię aluminiową wykładamy nasze piersi, zawijamy folię tak aby utworzyć szczelny rękaw. Pieczemy w 190 stopniach około 30 minut.
Krok 7 - Zapiekane piersi w jogurcie z masełkiem cytrynowo-bazyliowym foto
Masło kroimy w poprzek rulonu i układamy na upieczonej piersi. Mięso jest dosyć ostre, a masło i jogurt delikatnie łagodzą ten smak.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fictor123 29.10.2012 08:43
wygląda swietnie
ALAGOR 16.10.2012 11:30
fantastycznie wygląda
jasiek 30.06.2012 15:37
świetnie podana
Anna146 06.04.2012 13:02
oryginalne połączenie z tm jogurtem
motylwe 06.04.2012 07:39
bardzo smaczne
agnieszka137 05.04.2012 23:49
super połączenie smaków!!!
sylwia / sytofala 05.04.2012 22:40
na prawdę świetny pomysł :)
Ewa6274879 05.04.2012 21:24
Super pomysły - zarówno na piersi jak i masełko, które można wykorzystać do innego jedzonka - zabieram do mojej księgi :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat