Zapiekane pierogi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    1/2 kg
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    1 sztuka
  • Farsz:

  • ziemniaki gotowane

    1 kg
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • margaryna

    1/4 kostki
  • majeranek

    1 łyżka
  • przyprawy

    do smaku
  • DODATKOWO:

  • ser żółty

  • przyprawa do zapiekanek

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto zagnieść jak na tradycyjne pierogi. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej sól i jajko oraz ciepłą wodę w takiej ilości aby powstało gładkie na pierogi. Farsz: Ugotowane wcześniej zimne ziemniaki skręcić przez maszynkę, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na margarynie. Do skręconych ziemniaków dodać podsmażoną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, roztarty majeranek, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem( ja doprawiam tak na bardzo pikantnie) Ciasto pierogowe cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki i nakładając na nie po porcji farszu zlepiać pierogi. Gotowe pierogi ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Zimne pierogi podsmażyć na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju, podsmażone pierogi ułożyć w naczyniu do zapiekania posypać je startym serem i przyprawą do zapiekanek, wstawić do gorącego piekarnika na kilka minut, podawać z czerwonym barszczem. Pierogi można też podać zaraz po ugotowaniu polane tłuszczem są wtedy równie smaczne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 04.07.2012 06:53
pychota
edi 05.02.2012 18:08
Super:) Na pewno są bardzo smaczne:)
freekate 03.02.2012 07:10
fajne :)
anemon 02.02.2012 21:16
Bardzo pomysłowe jest to zapiekanie pierogów w piekarników, wygladają bardzo apetycznie.
Agnieszka_B 02.02.2012 21:09
To jest to, co małe tygryski lubią najbardziej... :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat