Zapiekane pierogi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    1/2 kg
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    1 sztuka
  • Farsz:

  • ziemniaki gotowane

    1 kg
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • margaryna

    1/4 kostki
  • majeranek

    1 łyżka
  • przyprawy

    do smaku
  • DODATKOWO:

  • ser żółty

  • przyprawa do zapiekanek

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto zagnieść jak na tradycyjne pierogi. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej sól i jajko oraz ciepłą wodę w takiej ilości aby powstało gładkie na pierogi. Farsz: Ugotowane wcześniej zimne ziemniaki skręcić przez maszynkę, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na margarynie. Do skręconych ziemniaków dodać podsmażoną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, roztarty majeranek, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem( ja doprawiam tak na bardzo pikantnie) Ciasto pierogowe cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki i nakładając na nie po porcji farszu zlepiać pierogi. Gotowe pierogi ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Zimne pierogi podsmażyć na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju, podsmażone pierogi ułożyć w naczyniu do zapiekania posypać je startym serem i przyprawą do zapiekanek, wstawić do gorącego piekarnika na kilka minut, podawać z czerwonym barszczem. Pierogi można też podać zaraz po ugotowaniu polane tłuszczem są wtedy równie smaczne.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 04.07.2012 06:53
pychota
edi 05.02.2012 18:08
Super:) Na pewno są bardzo smaczne:)
freekate 03.02.2012 07:10
fajne :)
anemon 02.02.2012 21:16
Bardzo pomysłowe jest to zapiekanie pierogów w piekarników, wygladają bardzo apetycznie.
Agnieszka_B 02.02.2012 21:09
To jest to, co małe tygryski lubią najbardziej... :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat