Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAPIEKANE MUSZLE ZE SZPINAKIEM I NIEBIESKIM SEREM

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Nadzienie

makaron muszle 12-16 szt
szpinak mrożony 300 gram
szpinak świeży 300-400 gram
ser pleśniowy niebieski 100-150 gram
smietana 18% 0,5 szkl
ząbki czosnku 2-3 ząbki
ser żółty 50 gram
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
masło do smażenia 2-3 łyżki

Sos pomidorowy

pomidory krojone z puszki 1 puszka
cebula 1 szt
por (biała część) 1 szt
Bazylia suszona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól i pieprz

Sos beszamelowy z serem

masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 1 1/4 szkl
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
żółtko jajek 1 szt
ser żółty garść stratego

Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANE MUSZLE ZE SZPINAKIEM I NIEBIESKIM SEREM

Kroki postępowania

1
1/ Szpinak dokładnie opłukać i osuszyć na sicie.
Krok 1 - ZAPIEKANE MUSZLE ZE SZPINAKIEM I NIEBIESKIM SEREM  foto
2
2/ Masło roztopić na patelni i stopniowo dodawać szpinak świeży i mrożony. całość dusić do rozmrożenia się szpinaku. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić kilka minut do odparowania wody. Wystudzić.
Krok 2 - ZAPIEKANE MUSZLE ZE SZPINAKIEM I NIEBIESKIM SEREM  foto
3
3/ Do wystudzonego szpinaku, dodać ser pleśniowy pokrojony w drobną kostkę, śmietanę, ser żółty, pieprz i sól (uwaga na sól, ser pleśniowy jest dość słony także trzeba uważać aby nie przesolić).
Krok 3 - ZAPIEKANE MUSZLE ZE SZPINAKIEM I NIEBIESKIM SEREM  foto
4
4/ Sos pomidorowy- cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy lub oleju, dodać pomidory z puszki, zioła i przyprawy. Smażyć kilka minut aż pomidory całkiem się rozpadną a sos stanie się spójny.
Sos beszamelowy- W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, energicznie i dokładnie mieszając. Po chwili zdejmujemy rondelek z ognia i zaczynamy pomalutku dolewać mleko. Znów wstawiamy na ogień, mieszamy i czekamy aż zacznie gęstnieć i bulgotać. Odstawiamy chwilę do wystygnięcia. Dodajemy żółtka i ser, cały czas mieszając, na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 4 - ZAPIEKANE MUSZLE ZE SZPINAKIEM I NIEBIESKIM SEREM  foto
5
5/ Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu, wystudzić.

6/ Na dno naczynia do zapiekania wylać sos pomidorowy, na sosie ułożyć nadziane masą szpinakową muszle. Całość zalać sosem beszamelowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. 180 stopni aż wierzch się zapiecze. Dodatkowo pod koniec pieczenia można posypać serem żółtym.
Krok 5 - ZAPIEKANE MUSZLE ZE SZPINAKIEM I NIEBIESKIM SEREM  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 02.11.2015 16:24
smaczne danie
Ola1984 25.04.2015 08:39
Zamawiam dziś taki obiad :) Wiosennie i pysznie.
Klausia 22.04.2015 23:26
ja poproszę z dowozem do domu :D
RenataZ-et 20.04.2015 20:46
bardzo fajny pomysł
dollce 20.04.2015 20:46
robię podobne ;)
barbara11561 20.04.2015 17:25
bardzo smacznie wyglada
Magula 20.04.2015 16:44
dziś takie robię
cukiereczek 20.04.2015 16:19
zielono i apetycznie
Cynamonka 20.04.2015 16:14
Pychotki! Lubię takie smaki :D
bertpvd 20.04.2015 15:37
pyszne muszelki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak