Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

makaron muszle 400 g
szpinak mrożony 450 g
ser feta 150 g
śmietana gęsta 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
Pieprz czarny mielony Prymat

Sos

mleko 1 szklanka
mąka pszenna 1,5 łyżki
masło 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Dodatkowo

ser żółty starty 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Muszle makaronowe ugotować wg przepisu na opakowaniu. Delikatnie wyjąć z wody i ułożyć np. stolnicy.
Krok 1 - Zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem foto
2
Na rozgrzanej patelni podsmażyć szpinak. Gdy odparuje nadmiar wody dodać śmietanę i posiekany czosnek.
Krok 2 - Zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem foto
3
Dodać pokruszoną fetę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Przestudzić.
Krok 3 - Zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem foto
4
Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Muszle makaronowe napełniać szpinakiem i układać w naczyniu do zapiekania. Każdą muszle posypać startym serem.
Krok 4 - Zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem foto
5
Przygotować sos: na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, energicznie rozmieszać i zasmażyć. Stopniowo wlewać mleko ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos przełożyć na muszle.
Krok 5 - Zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem foto
6
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok 30 minut.
Krok 6 - Zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 21.01.2016 18:28
pożywne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak