Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane kolanka z szynką i serem.

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Makaron kolanka 300 g
szynka 250 g
mleko 200 ml
żółty ser starty 100 g
mozzarella 1
musztarda 2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka ziemniaczana 1-2 łyżeczki
pomidor 2-3
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
serek śmietankowy 100 (z ziołami)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane kolanka z szynką i serem.

Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, aż będzie al dente, odcedź i przykryj, aby za bardzo nie wystygł.
W garnku zagotuj mleko i dodaj serek i żółty ser. Następnie dodaj do masy serowej musztardę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeżeli sos będzie rzadki możesz go zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Szynkę i makaron połącz z sosem serowym, przełóż do naczynia do zapiekania, udekoruj plastrami pomidorów i mozzarelli, posyp ziołami prowansalskimi.
Umieścić naczynie w gorącym piekarniku, i zapiekaj aż ser zacznie się topić (około 20 minut).

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 30.08.2014 19:56
smaczna zapiekanka
migotka28 08.02.2014 22:10
pyszniutka zapiekanka
Lis 04.02.2014 21:31
Pycha taka zapiekanka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak