Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane jabłka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłka 3 sztuki
miód 3 łyżeczki
płatki migdałowe 3 łyżki
jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżeczki
mąka 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
czekoladowe kuleczki 3 łyżki
śmietana 12% 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane jabłka

Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne,otwory napełnić miodem i płatkami migdałowymi Jabłka ułożyć w małych żaroodpornych miseczkach ,miseczki wstawić na 5 min do gorącego piekarnika . Jajka ubić z cukrem do białości,delikatnie połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia ,na koniec dodajemy czekoladę . Miseczki wyciągamy z piekarnika ,zalewamy ciastem i pieczemy całość około 20-25min w temp.150-160st Upieczone i ostudzone(jeszcze letnie) jabłka polewamy śmietaną ,możemy dodatkowo posypać migdałami lub cynamonem,ja nie przepadam za cynamonem więc jak mogę to z niego rezygnuję .
Podajemy w miseczkach w których się piekło

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.05.2013 10:53
fajny pomysł z tym jabłkiem zapiekanym w cieście :)
Weronika_eM 15.06.2011 18:57
pyszności
Ewa104 11.04.2011 07:14
Podziwiałam je już i mam na nie chrapkę.
Ewa104 11.04.2011 07:14
Podziwiałam je już i mam na nie chrapkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak