Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami i cebulą

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska 1 głowka
mięso mielone 500 gram
pieczarki 100 gram
cebula 3 sztuki
natka pietruszki 1 garść
koperek 1 garść
jajko 1 sztuka
sól, pieprz do smaku
bazylia 1 garść
ryż 100 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami i cebulą

Z kapusty wyciąć głąba. Oderwać liście. Każdy liść osobno wrzucać do wrzącej wody na 1 minutę. Odcedzić i wystudzić.
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Wystudzić.
Cebulę obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Mięso wrzucić do miski. Dodać ryż,pieczarki,cebulkę , posiekane zioła,jajko i przyprawy. Wymieszać wszystko dokładnie.
Na każdy liść nakładać farsz i zawijać jak na zdjęciu.
Każdego gołąbka układać w dużym garnku. Zalać wodą i gotować 30 min.
Wyjąć gołąbki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową( aby się za bardzo nie spiekły) .Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 20 min.Zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut ,aby gołąbki się zrumieniły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 04.03.2014 07:39
bardzo smaczne, robię podobne
jasiek 29.10.2013 18:11
wygląda doskonale
cukiereczek 29.10.2013 18:01
ale apetyczne
2milutka 29.10.2013 17:15
pysznie wyglądają:)
Cranberry 29.10.2013 16:30
pyszne gołąbki
jussta 29.10.2013 16:28
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak