Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane gołąbki bez zawijania z młodą kapustą i kaszą orkiszową w sosie pomidorowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Gołąbki

mięso mielone wieprzowe 0,5 kg (z łopatki)
jaja 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
kapusta biała 0,5 kg (młoda)
cebula 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
kasza orkiszowa 1 saszetka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 2 łyżki
sól i pieprz
woda

Sos

passata pomidorowa 1 l
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
śmietana 12% 200 g
cukier 1 płaska łyżeczka
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku

Porada

Pyszne gołąbki bez zawijania z dodatkiem kaszy orkiszowej zamiast ryżu i słodkawą młodą kapustką pieczone w sosie pomidorowym to idealna propozycja na rodzinny obiad.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane gołąbki bez zawijania z młodą kapustą i kaszą orkiszową w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
1. Kapustę szatkujemy bardzo drobno, wrzucamy do garnka z gotującą się wodą, gotujemy dwie minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Krok 1 - Zapiekane gołąbki bez zawijania z młodą kapustą i kaszą orkiszową w sosie pomidorowym foto
2
2. Składniki sosu mieszamy na gładką masę.
Krok 2 - Zapiekane gołąbki bez zawijania z młodą kapustą i kaszą orkiszową w sosie pomidorowym foto
3
3. Cebulę drobno siekamy i szklimy na rumiano na oleju. Do miski wrzucamy mięso, cebulę, kapustę, nieugotowaną kaszę, jaja, przyprawy i tartą bułkę. Zagniatamy na jednolitą masę.
Krok 3 - Zapiekane gołąbki bez zawijania z młodą kapustą i kaszą orkiszową w sosie pomidorowym foto
4
4. Formujemy 6 sporych kotletów i układamy je w naczyniu żaroodpornym zachowując odstępy.
Krok 4 - Zapiekane gołąbki bez zawijania z młodą kapustą i kaszą orkiszową w sosie pomidorowym foto
5
5. Sosem polewamy gołąbki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 60 minut. Smacznego!
Krok 5 - Zapiekane gołąbki bez zawijania z młodą kapustą i kaszą orkiszową w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 21.06.2017 12:39
już nie pamiętam kiedy takie jadłam
Mniam 21.06.2017 11:44
Z młoda kapustą są przepyszne gołąbki :)
Margo1 20.06.2017 17:42
Też takie robię ,są przepyszne
dodi 20.06.2017 13:36
ale pyszności, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak