Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane faszerowane bakłażany i cukinie pod serową pierzynką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
cukinia 1 szt
mięso mielone 40 dkg
cebula 2 szt
ryż 1-1,5 torebki
papryka czerwona 1 sztuka
żółty ser 30 dkg
czosnek 4 ząbki
pietruszka zielona
jajko 1 sztuka
sól
pieprz
papryka mielona
sos sojowy
papryka zielona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane faszerowane bakłażany i cukinie pod serową pierzynką

Kroki postępowania

1
Uwielbiam warzywa, dlatego jak widzę młode dojrzałe bakłażany i cukinie to nie mogę się im oprzeć :) W tym roku te cuda rosną w moim warzywniaku. Mają doskonały kształt, kolor a w smaku są jedne z moich ulubionych.

Na początku zajmujemy się głównymi bohaterami czyli bakłażanem i cukinią. Wydrążamy środek (ale go nie wyrzucamy!!!) i posypujemy solą. Teraz niech tak leżakują 20-30 minut.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek. Trzeba go tylko zeszklić. Następnie wrzucamy mięso mielone i delikatnie przysmażamy.

W tym samym czasie wstawiamy wodę na ryż i go gotujemy. Trochę krócej niż jest podane na opakowaniu, bo będzie jeszcze dochodził w piekarniku.
Krok 1 - Zapiekane faszerowane bakłażany i cukinie pod serową pierzynką foto
2
Kroimy cebulę w kostkę i kiedy mięso na patelni nie będzie surowe, dodajemy ją i całość dalej smażymy. Dodajemy pokrojony miąższ z cukinii i bakłażana.
Krok 2 - Zapiekane faszerowane bakłażany i cukinie pod serową pierzynką foto
3
Następnie pod nóż idzie papryka, pomidory (ja je obieram wcześniej ze skórki) i zioła.
Krok 3 - Zapiekane faszerowane bakłażany i cukinie pod serową pierzynką foto
4
Wszystko mieszamy na patelni (cudowny aromat!). Teraz możemy doprawiać nasze danie.

Na koniec dodajemy ryż i wszystko mieszamy. Teraz jest ostatni moment żeby wszystko dobrze doprawić!
Krok 4 - Zapiekane faszerowane bakłażany i cukinie pod serową pierzynką foto
5
Całość studzimy.

W między czasie nastawiamy piekarnik na 180°.

Ścieramy ser na tarce (ja wybrałam duże „oczka”), formę do zapiekania skrapiamy oliwą z oliwek.

Cukinie i bakłażany płuczemy pod wodą.
Krok 5 - Zapiekane faszerowane bakłażany i cukinie pod serową pierzynką foto
6
Przestudzony farsz mieszam z jajkiem. Następnie układamy bakłażana i cukinię w naczyniu do zapiekania i faszerujemy je. Na koniec posypujemy grubą warstwą sera. Coś cudownego!

Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 30-35 minut. Ser powinien ładnie się przypiec od góry.
Krok 6 - Zapiekane faszerowane bakłażany i cukinie pod serową pierzynką foto
7
Podajemy na talerzu skropionym oliwą. Dekorujemy według uznania.

Do tego dania również wspaniale pasuje sos czosnkowy na bazie majonezu i śmietany lub jogurtu naturalnego z dodatkiem koperku.
Krok 7 - Zapiekane faszerowane bakłażany i cukinie pod serową pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 25.10.2013 09:09
bardzo smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak