Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane faszerowane bakłażany i cukinie pod serową pierzynką
Kroki postępowania
Na początku zajmujemy się głównymi bohaterami czyli bakłażanem i cukinią. Wydrążamy środek (ale go nie wyrzucamy!!!) i posypujemy solą. Teraz niech tak leżakują 20-30 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek. Trzeba go tylko zeszklić. Następnie wrzucamy mięso mielone i delikatnie przysmażamy.
W tym samym czasie wstawiamy wodę na ryż i go gotujemy. Trochę krócej niż jest podane na opakowaniu, bo będzie jeszcze dochodził w piekarniku.
Na koniec dodajemy ryż i wszystko mieszamy. Teraz jest ostatni moment żeby wszystko dobrze doprawić!
W między czasie nastawiamy piekarnik na 180°.
Ścieramy ser na tarce (ja wybrałam duże „oczka”), formę do zapiekania skrapiamy oliwą z oliwek.
Cukinie i bakłażany płuczemy pod wodą.
Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 30-35 minut. Ser powinien ładnie się przypiec od góry.
Do tego dania również wspaniale pasuje sos czosnkowy na bazie majonezu i śmietany lub jogurtu naturalnego z dodatkiem koperku.