Zapiekane brokuły

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brokuł

    1 szt
  • śmietana 18 proc

    1 kartonik
  • czosnek

    3 zabki
  • makaron kokardki

    1 paczka
  • sól

  • pieprz

  • pierś z kurczaka (ilość wg uznania)

  • ser żółty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy do miękkości i odcedzamy. Podzielonego brokuła wrzucamy do osolonego wrzątku i parzymy 4 minuty (różyczki brokuła będą miękkie, a korzonek troszkę twardszy).
Pierś kroimy na kawałki i wrzucamy na patelnię, najlepiej teflonową, nie użyjemy tłuszczu. Mięsko podsmażamy do uzyskania złotego kolorku. Do mięska wlewamy śmietankę (całą). Solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek i mieszamy aż zgęstnieje (a powinna na bank), na koniec do sosiku wrzucamy trochę lubczyku do zapachu w sumie:P Później w naczynku do zapiekania wrzucamy makaron, układamy po kilka brokułów i polewamy sosem z kurczakiem. Na wierzch posypujemy serem i zapiekamy:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 29.04.2011 20:04
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat