Zapiekana ryba z pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z miruny

    1 kg
  • pieczarki

    30 dag
  • seler

    mały kawałek
  • marchew

    2 szt
  • pietruszka

    2 szt
  • cebula

    2 szt
  • liść laurowy

  • masło

  • bułka tarta

  • ziele angielskie całe

    4 ziarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos:
2 łyżki masła
2 żółtka
1 łyżka mąki
cytryna
sól
Marchew,pietruszkę i selera obieramy i gotujemy, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie.Ugotowane warzywa wyjmujemy.W tym wywarze gotujemy oczyszczone filety miruny ok. 10 minut, a następnie je odcedzamy.
Cebulę kroimy w kostkę , a pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Smażymy cebule na maśle, dodajemy pieczarki.Mieszamy.
Przygotowujemy sos:rozcieramy łyżkę masła z mąką,dolewamy litr gorącego wywaru,solimy.Roztrzepane żółtka mieszamy z bułką tartą i sokiem z cytryny, rozprowadzamy przestudzonym wywarem.
W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układamy filety, następnie pieczarki i polewamy sosem.Zapiekamy do lekkiego zrumienienia.Możemy udekorować natką pietruszki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (38)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 22.02.2014 09:20
Zapiekałam już rybę z pieczarkami, Twoja wersja mi się podoba
cooleczka 15.07.2013 13:35
nigdy nie próbowałam zestawienia ryby z grzybami
bursztynek 20.08.2012 23:28
ja bym też poprosiła kawałeczek, mniam
monika1968 04.05.2012 15:42
Może został kawałek :))
MagdaXXX 27.04.2012 19:41
ciekawe
Angelika10 01.03.2012 20:51
super :)
senninha 14.02.2012 09:15
brzmi fantastycznie
Motorek 21.01.2012 11:10
pycha
olkaaa 13.01.2012 22:10
bardzo ciekawe
Margo1 29.12.2011 12:59
brzmi już smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat