ZAPIEKANA PAPRYKA FASZEROWANA RYŻEM I MIĘSEM

ZAPIEKANA PAPRYKA FASZEROWANA RYŻEM I MIĘSEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    5 szt
  • mięso mielone wieprzowe

    500 gram
  • ryż

    150 gram
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    2-3 zabki
  • cebula

    1 szt
  • sól i pieprz

  • ser żółty

    3 łyżki
  • oliwki czarne

    1 słoiczek
  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania ZAPIEKANA PAPRYKA FASZEROWANA RYŻEM I MIĘSEM

Kroki postępowania

Krok 1 - ZAPIEKANA PAPRYKA FASZEROWANA RYŻEM I MIĘSEM  foto
1/ Paprykę umyć, osuszyć i odciąć górną część tworząc czapki. Wydrążyć środki z pestek. Naczynie do zapiekania posmarować olejem i ułożyć papryki. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Krok 2 - ZAPIEKANA PAPRYKA FASZEROWANA RYŻEM I MIĘSEM  foto
2/ Na odrobinie oleju (może być oliwa z oliwek) podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, a następnie dodać mięso, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i zioła. Do usmażonego mięsa na sam koniec dodać pokrojone w plastry oliwki i koncentrat. Całość wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem.
Krok 3 - ZAPIEKANA PAPRYKA FASZEROWANA RYŻEM I MIĘSEM  foto
3/ Gotowy farsz wkładać do papryk, wierzch posypując serem. Przykryć czapkami. Układać w natłuszczonym naczyniu i piec ok 30 min w temperaturze ok 200 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Wiesława1 31.03.2015 19:40
bardzo lubie i często robie
Konczi 31.03.2015 10:05
lubię takie papryki :) pycha
ilka01 31.03.2015 09:45
wygląda bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat