Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAPIEKANA OWSIANKA Z CZEKOLADĄ I MALINAMI

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepyszna zapiekana owsianka z dodatkiem malin, czekolady i wiórek kokosowych to łatwa w wykonaniu i bardzo sycąca propozycja śniadaniowa. Koniecznie wypróbujcie.

Składniki:

jajko 1 szt
banan 1 szt
mleko 1 szklanka
płatki owsiane 1 szklanka
wiórki kokosowe 2 łyżki
czekolada gorzka 4 kostki
maliny świeże 2 garści

Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANA OWSIANKA Z CZEKOLADĄ I MALINAMI

Zapiekana owsianka to bardzo prosty przepis na pyszne śniadanie na ciepło (zaraz po upieczeniu) lub na zimno (kiedy tylko się ostudzi). Owsianka przygotowana w taki właśnie sposób sprawdza się również jako deser, który spokojnie możecie zestawić z popołudniową kawą lub zaserwować jako śniadanie na słodko. Sposób jej przygotowania jest bardzo podobny jak w przypadku klasycznej owsianki, jednak w tym przepisie uwzględniony został dodatek jajka, jako spoiwa owsianki po jej upieczeniu. Dodatkową czynnością jest tutaj zapieczenie gotowej masy, a nie jej gotowanie. 

Zapiekana owsianka przepis: 

Kroki postępowania

1
Banana obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy jajko i łączymy je z bananem. Następnie dodajemy mleko, płatki owsiane oraz wiórki kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Krok 1 - ZAPIEKANA OWSIANKA Z CZEKOLADĄ I MALINAMI foto
2
Masę rozkładamy do 4 kokilek. Czekoladę gorzką kroimy w drobną kostkę, a maliny myjemy i osuszamy. Na wierzchu każdej kokilki układamy maliny i posypujemy gorzką czekoladą.
Krok 2 - ZAPIEKANA OWSIANKA Z CZEKOLADĄ I MALINAMI foto
3
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min.
Krok 3 - ZAPIEKANA OWSIANKA Z CZEKOLADĄ I MALINAMI foto

Zapiekana owsianka to przepis, który można wzbogacić według własnych preferencji smakowych. W tym przepisie na zapiekaną owsiankę wykorzystano dodatek gorzkiej czekolady, wiórków kokosowych i malin, które nie tylko dodają całości słodyczy, ale również wzbogacają strukturę o chrupiącą warstwę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KuchniaMagdaLeny 10.06.2017 23:51
Dziękuję :)
KuchniaMagdaLeny 10.06.2017 23:50
Polecam :)
Ewa Wojtaszko 09.06.2017 17:16
ale dobre śniadanko !
jan_mag 09.06.2017 15:05
apetyczny!!
mirosława4 09.06.2017 11:57
sycące danie
Patrycja33 09.06.2017 11:53
ooo pieczonej jeszcze nie robiłam, trzeba nadrobić zaległości:)
benka 09.06.2017 07:53
Świetny pomysł na owsiankę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak