Ifa

Zapiekana mozzarella w szynce szwarcwaldzkiej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mozzarella

    250 g
  • szynka wieprzowa

    4 plastry
  • pomidorki koktajlowe

    8 sztuk
  • ciabatta

    1
  • masło

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
  • sałata rzymska

    1
  • szczypiorek

    3 łodyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kulki mozzarelli kroimy na pół i każdą - w miarę szczelnie - owijamy w plaster szynki. Warzywa myjemy. Z sałaty odcinamy koniec i odrywamy pojedyncze liście. Ciabatę kroimy w kromki, smarujemy cienko masłem.

2. Patelnię grillową lekko natłuszczamy oliwą i rozgrzewamy. Na taką kładziemy mozzarellę, liście sałaty i ciabatę. Smażymy wszystko krótko, ok. 2-3 minuty na każdą stronę. Potem dokładamy pomidorki koktajlowe, które grillujemy bardzo krótko. Całość serwujemy na 1 talerzu, posypujemy szczypiorem i skrapaimy octem balsamicznym. Można posolić i dodać pieprzu, choć to nie jest konieczne, bo danie samo w sobie jest bardzo aromatyczne.
Ifa
Szynkę, którą użyłam była szynka szwarcwaldzka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maridka19 20.05.2015 08:16
Pysznie wygląda :)
cooked 19.05.2015 18:30
smakowity kąsek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat