ZAPIEKANA KASZA MANNA Z OWOCAMI

ZAPIEKANA KASZA MANNA Z OWOCAMI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

KASZA ZAPIEKANA

  • kasza manna

    2/3 szkl
  • cukier

    2 łyzki
  • cukier waniliowy

    1 op
  • mleko

    1 szkl
  • sok z cytryny

    1 łyzka
  • jajko

    1 szt
  • masło

    1 łyzka

BUDYŃ OWOCOWY

  • owoce jagodowe

    200 g
  • mleko

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    2 łyzki
  • cukier

    2 łyzki
  • masło

    1 łyzeczka
  • żółtko jajek

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania ZAPIEKANA KASZA MANNA Z OWOCAMI

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mleko gotujemy z cukrami i sokiem cytrynowym.

Dodajemy kaszę mannę i na wolnym ogniu, cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia.

Dodajemy żółtko i pianę ubitą z białka, mieszamy.

Płaską foremkę smarujemy odrobiną masła, wkładamy kaszę, ugniatamy i odtawiamy do lodówki.

BUDYŃ OWOCOWY:

Połowę mleka gotujemy z cukrem i masłem, pozostałe dobrze mieszamy z mąką, i żółtkiem.

Do gorącego wlewamy zimne wymieszane z mąką i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy.

Gotujemy ok. 1 minutę.

Następnie dodajemy owoce i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Schłodzoną kaszę kroimy na kwadraty, rumienimy na gorącym maśle.

Podajemy na ciepło z przygotowanym budyniem , posypaną cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

xxKatherinee 19.03.2015 15:13
muszę spróbować ;-)
Pani Domu 26.01.2015 09:05
bardzo fajny pomysł
Barbara13 25.01.2015 22:09
świetny pomysł :)
marzut 25.01.2015 19:08
fajny przepis
eliza135 25.01.2015 18:08
smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat