Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANA KASZA MANNA Z OWOCAMI
Mleko gotujemy z cukrami i sokiem cytrynowym.
Dodajemy kaszę mannę i na wolnym ogniu, cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia.
Dodajemy żółtko i pianę ubitą z białka, mieszamy.
Płaską foremkę smarujemy odrobiną masła, wkładamy kaszę, ugniatamy i odtawiamy do lodówki.
BUDYŃ OWOCOWY:
Połowę mleka gotujemy z cukrem i masłem, pozostałe dobrze mieszamy z mąką, i żółtkiem.
Do gorącego wlewamy zimne wymieszane z mąką i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy.
Gotujemy ok. 1 minutę.
Następnie dodajemy owoce i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Schłodzoną kaszę kroimy na kwadraty, rumienimy na gorącym maśle.
Podajemy na ciepło z przygotowanym budyniem , posypaną cukrem pudrem.