Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana kasza gryczana z jajkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej
2 łyżki masła
250 g pieczarek
pierz
łyżka margaryny do wysmarowania
naczynia żaroodpornego
chleb razowy 2 kromki
jajko 2 szt.
ser żółty 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana kasza gryczana z jajkiem

W małym garnuszku gotujemy 1,5 litra wody, wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu około 30 minut pod przykryciem. Pieczarki i cebulę umyć i oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni lekko podsmażamy cebulę z pieczarkami, po czym dodajemy jajka, ugotowaną kaszę. Popieprzyć, po czym wszystko dokładnie mieszamy, i smażymy pod przykryciem 10 minut. Przekładamy kaszę z dodatkami do małego naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną. Posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 C. Kasze gryczaną z jajkiem i dodatkami podajemy z razowym chlebem z którym świetnie smakuje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elwal
elwal 23.07.2010 00:10
Bardzo lubię kaszę gryczaną :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak