Zapiekana kasza gryczana z jajkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 szklanka kaszy gryczanej

  • 2 łyżki masła

  • 250 g pieczarek

  • pierz

  • łyżka margaryny do wysmarowania

  • naczynia żaroodpornego

  • chleb razowy

    2 kromki
  • jajko

    2 szt.
  • ser żółty

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W małym garnuszku gotujemy 1,5 litra wody, wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu około 30 minut pod przykryciem. Pieczarki i cebulę umyć i oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni lekko podsmażamy cebulę z pieczarkami, po czym dodajemy jajka, ugotowaną kaszę. Popieprzyć, po czym wszystko dokładnie mieszamy, i smażymy pod przykryciem 10 minut. Przekładamy kaszę z dodatkami do małego naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną. Posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 C. Kasze gryczaną z jajkiem i dodatkami podajemy z razowym chlebem z którym świetnie smakuje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
elwal 23.07.2010 00:10
Bardzo lubię kaszę gryczaną :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat