Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana kasza gryczana z boczkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 300 g
woda 800 ml
boczek wędzony 40 g
cebula 2
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
masło
ziemniaki 2
sos pieczeniowy 1 litr

Porada

Dodanie ziemniaków do kaszy spowoduje, że kasza będzie wilgotna.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana kasza gryczana z boczkiem

Kroki postępowania

1
Ugotować kaszę w 800 ml osolonej wody aż kasza wchłonie całą wodę. Nakryć i odstawić. Ziemniaki ugotować
Krok 1 - Zapiekana kasza gryczana z boczkiem foto
2
Boczek pokroić w kostkę i smażyć aż lekko się zarumieni.Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do zrumienienia
Krok 2 - Zapiekana kasza gryczana z boczkiem foto
3
Do kaszy dodać boczek z cebulą oraz ugotowane i potłuczone ziemniaki. Całość wymieszać i doprawić pieprzem oraz solą jeśli to konieczne.
Krok 3 - Zapiekana kasza gryczana z boczkiem foto
4
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Nałożyć kaszę i położyć na wierzch kilka plasterków masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Zapiekać około 30 minut. Podawać z domowym sosem pieczeniowym. Przepis znajdziecie w mojej księdze przepisów
Krok 4 - Zapiekana kasza gryczana z boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 05.04.2015 10:51
moja ulubiona potrawa
marcia7 03.04.2015 13:09
zdrowa zapiekanka
jagoda5913 03.04.2015 09:47
Wyprôbuję.....
w mojej kuchni 03.04.2015 05:39
chętnie zjem takie danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak