Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana karkówka w sosie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 30 dag
cebula biała 4-5 szt
ogórki konserwowe 4-5 szt
papryka 1 szt
karkówka 0,5 kg
Majeranek suszony Prymat
sól
mąka
olej do smażenia
sok z ogórków konserwowych 1 szklanka
keczup pikantny 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana karkówka w sosie

Karkówkę kroimy w plastry i przyprawiamy: solą, pieprzem, papryką ostrą-minimalnie, majerankiem.
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Ogórki koimy w kostkę.
Paprykę w paski.
SOS: Szklankę soku z ogórków konserwowych wlewamy do miseczki i mieszamy z 3 łyżkami keczupu i 3 łyżkami koncentratu.

Karkówkę obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron. Na tym samym oleju, co smażyliśmy mięso, podsmażamy pieczarki z cebulą.
Do naczynia żaroodpornego kładziemy kilka plastrów karkówki, na to pieczarki z cebulą, trochę ogórków konserwowych i trochę papryki. I znowu kładziemy karkówkę, następnie pieczarki z cebulą, pozostałe ogórki z papryką i zalewamy sosem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy z godzinę.
Osobiście co jakiś czas sprawdzam czy mięso jest miękkie, czasem także podlewam troszkę wodą, gdyż sosu czasem mało wychodzi i za gęsty się robi.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak