Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana karkówka w sosie
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Ogórki koimy w kostkę.
Paprykę w paski.
SOS: Szklankę soku z ogórków konserwowych wlewamy do miseczki i mieszamy z 3 łyżkami keczupu i 3 łyżkami koncentratu.
Karkówkę obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron. Na tym samym oleju, co smażyliśmy mięso, podsmażamy pieczarki z cebulą.
Do naczynia żaroodpornego kładziemy kilka plastrów karkówki, na to pieczarki z cebulą, trochę ogórków konserwowych i trochę papryki. I znowu kładziemy karkówkę, następnie pieczarki z cebulą, pozostałe ogórki z papryką i zalewamy sosem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy z godzinę.
Osobiście co jakiś czas sprawdzam czy mięso jest miękkie, czasem także podlewam troszkę wodą, gdyż sosu czasem mało wychodzi i za gęsty się robi.
Smacznego.