Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana karkówka w leśnych grzybach

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Aromatyczna karkówka z nieziemskim, pachnącym sosem na bazie leśnych grzybów i wyrazistej słodko - ostrej cebuli. Całość idealnie współgra z wyczuwalną nutą świeżego tymianku.

Składniki:

Składniki

karkówka wieprzowa 1.3 kg
posiekane listki tymianku 1 łyżeczka
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat 1 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
masło klarowane 4 duża łyż.

Sos:

śmietanka 18% 500 ml
woda 150 ml
zupa cebulowa 1 szt.
grzyby suszone 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana karkówka w leśnych grzybach

Wykonanie:

1

Mięso umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą do karkówki, świeżym tymiankiem, solą oraz pieprzem  i odstawić na około 2-3 godziny.

Krok 1 - Zapiekana karkówka w leśnych grzybach foto
2
Po tym czasie karkówkę obsmażyć na maśle klarowanym z obydwu stron.
Krok 2 - Zapiekana karkówka w leśnych grzybach foto
3
Sos:
Suszone grzyby przełożyć do malaksera i zmiksować do postaci proszku. Śmietanę wymieszać z wodą, zupą cebulową i sproszkowanymi grzybami.
Krok 3 - Zapiekana karkówka w leśnych grzybach foto
4

Karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, zalać sosem, przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około przez około 50-60 miut.

Krok 4 - Zapiekana karkówka w leśnych grzybach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak