Zapiekana karkówka w leśnych grzybach

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Aromatyczna karkówka z nieziemskim, pachnącym sosem na bazie leśnych grzybów i wyrazistej słodko - ostrej cebuli. Całość idealnie współgra z wyczuwalną nutą świeżego tymianku.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • karkówka wieprzowa

    1.3 kg
  • posiekane listki tymianku

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • masło klarowane

    4 duża łyż.

Sos:

  • śmietanka 18%

    500 ml
  • woda

    150 ml
  • zupa cebulowa

    1 szt.
  • grzyby suszone

    40 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:

Krok 1 - Zapiekana karkówka w leśnych grzybach foto

Mięso umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą do karkówki, świeżym tymiankiem, solą oraz pieprzem  i odstawić na około 2-3 godziny.

Krok 2 - Zapiekana karkówka w leśnych grzybach foto
Po tym czasie karkówkę obsmażyć na maśle klarowanym z obydwu stron.
Krok 3 - Zapiekana karkówka w leśnych grzybach foto
Sos:
Suszone grzyby przełożyć do malaksera i zmiksować do postaci proszku. Śmietanę wymieszać z wodą, zupą cebulową i sproszkowanymi grzybami.
Krok 4 - Zapiekana karkówka w leśnych grzybach foto

Karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, zalać sosem, przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około przez około 50-60 miut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat