Zapiekana karkówka pod cukinią, cebulą i serem żółtym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    0,5 kg
  • mąka pszenna

  • olej do smażenia

  • cebula

    1 sztuka
  • cukinia

    1 mała sztuka
  • ser żółty

    100 g. startego
  • sól i pieprz

  • przyprawa uniwersalna

    pikantna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekana karkówka pod cukinią, cebulą i serem żółtym foto
Karkówkę pokroić w 1 cm. plastry , rozbić. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać olej. Plastry mięsa panierować w mące , smażyć na rumiano z każdej strony.
Cukinię umyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach , cebulę posiekać drobno. Na tym samym tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażyć warzywa.
Krok 2 - Zapiekana karkówka pod cukinią, cebulą i serem żółtym foto
Karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym ( plastry obok siebie) na mięso nałożyć warzywną pierzynkę . Całość posypać serem żółtym oraz oprószyć uniwersalną przyprawą.
Krok 3 - Zapiekana karkówka pod cukinią, cebulą i serem żółtym foto
Zapiekać 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 150 st.
SzczyptaChili
Tak przygotowana karkówkę oraz warzywa możemy usmażyć parę godzin wcześniej. Przed włożeniem do piekarnika posypać tylko serem żółtym i zapiec . Danie idealne na niedzielny obiad z rodziną czy gośćmi

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
DorotaZ 02.08.2015 16:32
To danie musi być pyszne:)
Marta Ryżek-Kalkowska 02.08.2015 15:20
SMACZNIE TUTAJ :)
Konczi 02.08.2015 15:18
przepyszne połączenie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat