Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana faszerowana bułeczka
Odcinamy czubek bułki i wyjmujemy jej zawartość.
Do wydrylowanej bułki wsypujemy zioła.
Następnie przygotowujemy składniki, którymi chcemy nafaszerować naszą bułkę.
W moim przypadku uzupełniam kawałkami szynki, kilkoma krążkami cebuli, pieczarkami, papryką. Można również dodać troszkę sera żółtego, jak również wszystko na co tylko macie ochotę.
Wypełnioną bułkę zalewamy jajkiem. Najlepiej od razu oddzielić żółtko od białka. Pierwsze wlać żółtko na środek, a następnie uzupełnić białkiem.
Posypujemy jajko szczyptą soli i opcjonalnie można ułożyć jeszcze kilka kawałków sera żółtego.
Przygotowaną bułeczkę wkładamy do piekarnika na ok. 20 min.
W moim przypadku po wyciągnięciu z pieca układam jeszcze kiełki rzodkiewki.