Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana dynia na ostro

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miąższ dyni 800 gramów
pomidory 4 szt.
cebula 1 szt.
mielone mięso wieprzowe 250 gramów
masło 2 łyżki
śmietana 1/3 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
chili do smaku
żółty ser starty 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana dynia na ostro

Cebulę posiekać i zeszklić, dodać pokrojone w kostkę pomidory i połowę śmietany, poddusić 5-10min. Na maśle podsmażyć mięso, wrzucić do warzyw. Pokrojoną w kostkę dynię obgotować i dodać do reszty, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili, wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Patelnię po smażeniu mięsa zalać 1/2 szklanki wody, to samo zrobić z garnkiem po pomidorach, powstały płyn połączyć z resztą śmietany, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zalać dynię. Zapiekać 20min. w temp. 180stopni. Posypać żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 min. Podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 18.05.2012 21:57
całkiem smacznie zapowiada się
etka 09.09.2010 16:11
uwielbiam dynię
IlonaAlbertos 30.07.2010 00:20
Muszę wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak