Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana brukselka z ziemniakami i kiełbasą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselka 300 g
ziemniaki 500 g
cebula 1 szt
ząbki czosnku 1 szt
śmietana 18 proc 200 ml
margaryna 2 łyżki
tymianek 1 gałązka
marchew 100 g
parmezan starty 50 g
kiełbasa 400 g ulubionej

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana brukselka z ziemniakami i kiełbasą

Brukselkę obrałem z wierzchnich liści. Naciąłem na krzyż od strony głąba. Gotowałem 5 min w osolonym wrzątku. Odcedziłem, przelałem zimna wodą. Brukselkę przeciąłem na pół, wyciąłem głąb.
Cebulę pokroiłem w kostkę, zeszkliłem na patelni. Dodałem pokrojoną na pół plastry kiełbasę, chwilę smażyłem, dodałem następnie posiekany czosnek, tymianek i ziemniaki pokrojone w grube kawałki oraz mini marchewki, pokrojone na pół. Smażyłem ok. 5 minut. Zalałem ziemniaki śmietaną wymieszaną z przyprawami, dodałem brukselkę, dokładnie wymieszałem.
Ziemniaki z brukselką przełożyłem do naczynia żaroodpornego, posypałem częścią sera, przykryłem folią aluminiową, wstawiłem do rozgrzanego ( 200 stopni c ) piekarnika, zapiekałem ok. 40 minut, po tym czasie zdjąłem folię i dopiekłem zapiekankę jeszcze ok. 7 minut. Posypałem resztą parmezanu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 16.12.2017 17:04
lubię takie dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak