Zapiekana brukselka z ziemniakami i kiełbasą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brukselka

    300 g
  • ziemniaki

    500 g
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    1 szt
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • margaryna

    2 łyżki
  • tymianek

    1 gałązka
  • marchew

    100 g
  • parmezan starty

    50 g
  • kiełbasa

    400 g ulubionej
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brukselkę obrałem z wierzchnich liści. Naciąłem na krzyż od strony głąba. Gotowałem 5 min w osolonym wrzątku. Odcedziłem, przelałem zimna wodą. Brukselkę przeciąłem na pół, wyciąłem głąb.
Cebulę pokroiłem w kostkę, zeszkliłem na patelni. Dodałem pokrojoną na pół plastry kiełbasę, chwilę smażyłem, dodałem następnie posiekany czosnek, tymianek i ziemniaki pokrojone w grube kawałki oraz mini marchewki, pokrojone na pół. Smażyłem ok. 5 minut. Zalałem ziemniaki śmietaną wymieszaną z przyprawami, dodałem brukselkę, dokładnie wymieszałem.
Ziemniaki z brukselką przełożyłem do naczynia żaroodpornego, posypałem częścią sera, przykryłem folią aluminiową, wstawiłem do rozgrzanego ( 200 stopni c ) piekarnika, zapiekałem ok. 40 minut, po tym czasie zdjąłem folię i dopiekłem zapiekankę jeszcze ok. 7 minut. Posypałem resztą parmezanu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka17 16.12.2017 17:04
lubię takie dania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat