Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana brukselka z makaronem pod kołderką z beszamelu

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron kokardki 350 g
brukselka 350 g
marchew 2 sztuki
cebula 2 sztuki
sos beszamelowy 500 ml
ser żółty 100 g
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
olej słonecznikowy

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana brukselka z makaronem pod kołderką z beszamelu

Makaron kokardki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Brukselkę opłukać i włożyć do gorącej wody i gotować około 5 minut. Następnie odcedzić i ostudzić. Marchewkę obrać i w całości gotować około 10 minut. Wystudzić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę. Warzywa wymieszać z makaronem,ziarnami słonecznika, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wyłożyć do niego połowę makaronu z warzywami, polewamy częścią beszamelu, wykładamy resztę makaronu, polewamy reszta beszamelu i posypujemy serem. Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tobi1989 05.02.2016 10:12
Smakowita :)
Małgorzata92 05.02.2016 09:40
Uwielbiam zapiekanki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak