Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapekane jabłka z ryżem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 2 torebki
mleko 2% 0,6 l
jabłka 8 sztuk
cukier 3 łyżki
cynamon Prymat
śmietana 30%

Porada

Jabłka przed zapiekaniem można rozgotować.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapekane jabłka z ryżem

Kroki postępowania

1
Ryż wypłukać, następnie zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu aż wchłonie mleko. Dosłodzić cukrem.
Krok 1 - Zapekane jabłka z ryżem  foto
2
Jabłka umyć, obrać, pokroić na plasterki. Do smaku dodać cynamon według uznania . Następnie w naczyniu żaroodpornym układać warstwowo ryż , jabłka, ryż.
Krok 2 - Zapekane jabłka z ryżem  foto
3
Do miski wlać śmietanę i ubić, pod koniec dodać 2 łyżki cukru.
Krok 3 - Zapekane jabłka z ryżem  foto
4
Zapiekać w temp. 180 stopni przez 30 min
Krok 4 - Zapekane jabłka z ryżem  foto
5
Jabłka z ryżem podawać z bitą śmietaną
Krok 5 - Zapekane jabłka z ryżem  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 30.01.2017 09:56
Pyszny deserek
Habibi 29.01.2017 19:04
u nas dzisiaj też ryż z jabłkami na deserek :)
Aleksandra/Olcia 29.01.2017 16:45
mniam,bardzo taką lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak