Zapekane jabłka z ryżem

Zapekane jabłka z ryżem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    2 torebki
  • mleko 2 %

    0,6 l
  • jabłka

    8 sztuk
  • cukier

    3 łyżki
  • cynamon Prymat

  • śmietana 30%

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapekane jabłka z ryżem  foto
Ryż wypłukać, następnie zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu aż wchłonie mleko. Dosłodzić cukrem.
Krok 2 - Zapekane jabłka z ryżem  foto
Jabłka umyć, obrać, pokroić na plasterki. Do smaku dodać cynamon według uznania . Następnie w naczyniu żaroodpornym układać warstwowo ryż , jabłka, ryż.
Krok 3 - Zapekane jabłka z ryżem  foto
Do miski wlać śmietanę i ubić, pod koniec dodać 2 łyżki cukru.
Krok 4 - Zapekane jabłka z ryżem  foto
Zapiekać w temp. 180 stopni przez 30 min
Krok 5 - Zapekane jabłka z ryżem  foto
Jabłka z ryżem podawać z bitą śmietaną
Kluska_87
Jabłka przed zapiekaniem można rozgotować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

30.01.2017 09:56
Pyszny deserek

Habibi

29.01.2017 19:04
u nas dzisiaj też ryż z jabłkami na deserek :)

Aleksandra/Olcia

29.01.2017 16:45
mniam,bardzo taką lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat