Zamiast ziemniaków, czyli knedliki z mięsno-fasolkowym sosem :)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gulasz

  • łopatka bez kości

    600 g
  • cebula

    1/2 szt
  • olej do smażenia

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    2-3 ziarenka
  • liść laurowy

    1 szt
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • majeranek Prymat

    do smaku
  • śmietana 12%

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • mrożona fasolka szparagowa

    250 g
  • woda

    1/2 szklanki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki

Knedliki

  • mąka krupczatka

    250 g
  • jajo

    1 szt
  • mleko 2 %

    100 ml
  • drożdże świeże

    10 g
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • cukier drobny

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zamiast ziemniaków, czyli knedliki z mięsno-fasolkowym sosem :) foto
Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić. Mięso opłukać, osuszyć i skroić w kostkę, dodać do cebuli, doprawić i smażyć, potem dolać wody i dusić pod przykryciem ok. 30 min.
Krok 2 - Zamiast ziemniaków, czyli knedliki z mięsno-fasolkowym sosem :) foto
Gdy mięso będzie już prawie gotowe wrzucić fasolkę szparagową i dusić do miękkości.
Krok 3 - Zamiast ziemniaków, czyli knedliki z mięsno-fasolkowym sosem :) foto
Z mąki i śmietany przygotować zawiesinę i dolać do gulaszu, zagotować dodając słodkiej papryki.
Krok 4 - Zamiast ziemniaków, czyli knedliki z mięsno-fasolkowym sosem :) foto
Drożdże rozpuścić cukrem, dolać nieco ciepłego mleka i dać tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do podrośnięcia, po czym dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe.
Krok 5 - Zamiast ziemniaków, czyli knedliki z mięsno-fasolkowym sosem :) foto
Gotowe przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 30 min.
Krok 6 - Zamiast ziemniaków, czyli knedliki z mięsno-fasolkowym sosem :) foto
Następnie ciasto podzielić na 2 części i uformować coś na kształt długich bułek .
Krok 7 - Zamiast ziemniaków, czyli knedliki z mięsno-fasolkowym sosem :) foto
Wrzucić na osolony wrzątek tak, by nie stykały się ze sobą. Z każdej strony gotować ok. 10 min. Po czym odcedzić i nitką od spodu kroić plastry knedlików.
Krok 8 - Zamiast ziemniaków, czyli knedliki z mięsno-fasolkowym sosem :) foto
Gotowe podawać z przygotowanym wcześniej gulaszem. Można przystroić świeżymi warzywami.
SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 03.12.2014 12:43
@Czyki ależ nie krępuj się, śmiało!!! :)
Czyki 03.12.2014 11:57
Pozwolisz, że zrobię na jutrzejszy obiadek, tak mnie zachęciłaś :)
Wiktoria29 03.12.2014 09:37
uwielbiam takie knedliki
Mama niejadka 03.12.2014 09:28
Super danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat