Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zamiast wędlin- szynka pieczona

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso od szynki 1,5 kg
mielony pieprz 1/2 łyżeczka
sól do smaku 1 szczypta
olej 6 łyżek
cebula 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 2 szt
jałowiec 2 szt
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zamiast wędlin- szynka pieczona

Kroki postępowania

1
Wymieszać marynatę z 3 łyżek oliwy ,papryki , pieprzu , soli .
Krok 1 - Zamiast wędlin- szynka pieczona foto
2
Wetrzeć ją dobrze w mięso i zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin .
Krok 2 - Zamiast wędlin- szynka pieczona foto
3
Na patelni rozgrzać resztę oleju. Położyć mięso i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Krok 3 - Zamiast wędlin- szynka pieczona foto
4
Przełożyć do garnka . Na patelnie wlać pół szklanki wody i zagotować- przelać do garnka. Cebule pokroić na ósemki i dołożyć do mięsa. Wrzucić przyprawy . Zalać mięso wodą tak by przykrywało go na 5 cm. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny kilkukrotnie przewracając . Gdyby woda za szybko odparowywała dolać po ½ szklanki . Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie- odkryć garnek i odparować sos do objętości 1,5 szklanki.
Krok 4 - Zamiast wędlin- szynka pieczona foto
5
Wyjąć mięso z garnka i ostudzić .
Kroić chłodne na cienkie plastry ostrym nożem.
Mięso można podzielić na kawałki ( np. 4 części) i zamrozić do późniejszego wykorzystania.
Sos zmiksować i zostawić do tej części mięsa która będzie podawana na obiad ( można zamrozić ).
Krok 5 - Zamiast wędlin- szynka pieczona foto
6
Z wędlinami to jest tak : albo są błee ( czyli nie jadalne ale za to tanie ), albo jadalne -ale drogie , albo bardzo- bardzo jadalne , drogie ale nie ma ich w sklepie na moim osiedlu i musiała bym przejechać pół miasta po to żeby kupić 2 plasterki szynki. Za leniwa jestem na takie eskapady. Zamiast tego piekę po prostu odpowiednio doprawione mięso , pasztety , robię drobiowe rolady itp. Ważne , że piekąc kawałek mięsa część przeznaczam na obiady , a część zostaje jako wędlina.
Krok 6 - Zamiast wędlin- szynka pieczona foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 21.03.2013 19:57
przepyszna szyneczka :) bardzo smakowicie wygląda
adelajda 09.03.2013 10:53
jestem tego samego zdania że wiem co jem !
tessinka 04.02.2013 21:37
ale pysznie wygląda :)
Aannkaa82 04.02.2013 20:23
Świetny pomysł i wygląda bardzo apetycznie.
eliza135 04.02.2013 19:42
swojska jest ok
SylwiaMagdaSabin 04.02.2013 19:42
często robię
Zdzisław 04.02.2013 19:26
i taka jest najlepsza do chleba
wyattearp 04.02.2013 19:25
smaczne
jolanta19 04.02.2013 19:06
super
jolanta19 04.02.2013 19:06
super
Anna133 04.02.2013 18:49
też robię sama i wiem co jem
Anna133 04.02.2013 18:49
też robię sama i wiem co jem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak