Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZALEWAJKA Z GRZYBKAMI NA WŁASNYM ZAKWASIE

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała kiełbasa 30 dkg
wiejska kiełbasa 30 dkg
zakwas barszczu białego
ziemniaki 4 szt.
sól

Przepis i sposób przygotowania na: ZALEWAJKA Z GRZYBKAMI NA WŁASNYM ZAKWASIE

Grzyby moczymy ok. 2 godziny 3 - krotnie wymieniając wodę. Ziemniaki kroimy w kostkę. Kiełbasę wiejską kroimy w plasterki a białą w większe kawałki. Kiełbasę wiejską podsmażamy na patelni.
Wstawiamy ok. 2 litry wody i zagotowujemy dodając ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól. W czasie kiedy woda się zagotuje kroimy namoczone wcześniej grzyby i podsmażamy je na patelni dodając sól i pieprz. Podsmażone grzyby wkładamy do gotującej się wody.
Następnie po ok. 20 minutach dodajemy ziemniaki, kiełbasę wiejską i kiełbasę białą. Wszystko gotujemy ok. 20 min.
Na koniec dodajemy zakwas barszczu białego ( znajduje się w przepisach) własnoręcznie zrobionego. Po 10 min dodajemy sól i p[ieprz do smaku i gotowe.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 30.12.2013 18:38
bardzo oryginalna ta zalewajka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak