ZALEWAJKA Z GRZYBAMI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby

    2 duże garści mrożonych, wcześniej obgotowane
  • ziemniaki

    8 średnich
  • kiełbasa

    kawałek
  • cebula

    mała
  • masło

    łyżka
  • Barszcz biały

  • majeranek

  • sól i pieprz

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • ziele angielskie

    3
  • ząbki czosnku

    1 szt.
  • śmietana

    4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby rozmrażam.
Ziemniaki kroję w kostkę, zalewam około 1 litrem wody. Gotuję z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych około 20 minut.
W międzyczasie podsmażam na maśle drobno posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę.
Do ziemniaków dodaję pokrojone grzyby, gotuję kolejne 5 minut.
Do zupy stopniowo dodaję barszcz (uważać, aby nie dodać za dużo, wtedy zupa będzie zbyt kwaśna).
Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, posiekany czosnek oraz majeranek, chwilę gotuję.
Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat