Zalewajka z barszczem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6 sztuk
  • kiełbasa

    30 dag
  • boczek

    2-3 plastry
  • cebula

    1/2 sztuki
  • zakwas

    ok. 1,5 szklanki
  • śmietana

    4 łyżki
  • marchew

    1 sztuka
  • masło

    2-3 łyżki
  • majeranek

  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki i marchew obrać, pokroić i umyć. Zalać wodą, postawić do gotowania. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na części rozgrzanego masła. Dodać do zupy, posolić i dalej gotować. Kiełbasę pokroić na małe kawałki, boczek pokroić w paski. Można przesmażyć na reszcie masła. Czosnek zmiażdżyć, dodać do zupy razem z majerankiem. Wlać zakwas, chwilę zagotować, doprawić do smaku. Dodać śmietanę, wymieszać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ttrytka 02.03.2012 22:41
zalewajka smaczna
ttrytka 02.03.2012 22:41
zalewajka smaczna
staropolanka5 02.03.2012 22:36
śicznie wygląda,
halina17 02.03.2012 19:45
dobra zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat