Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zalewajka tradycyjna

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg mączyste
czosnek średnia główka
zakwas żytni
sól do smaku
lubczyk świeży duża gałązka
cukier do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 małe
ziele angielskie 5-6 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Zalewajka tradycyjna

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w średnią kostkę i zalać zimną wodą w sporym garnku - dodać gałązkę lubczyku, liście laurowe, ziele angielskie, nieco soli, obrane i ponacinane ząbki czosnku - gotować do zupełnej miękkości ziemniaków.
Kiedy ziemniaki zaczną się rozpadać, wlać roztrzepany zakwas żytni (najlepiej domowy) i mieszać kilka chwil, aż zupa zgęstnieje i nabierze charakterystycznego kwaśnego smaku. Wyjąć gałązkę lubczyku, a zupę doprawić sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną cukru.

Podawać z dodatkiem pieczywa. Zupa nabiera smaku podczas kolejnego podgrzewania (co jest dość charakterystyczne dla kwaśnych zup - podobnie jest z kapuśniakiem, ogórkową czy żurkiem) i coraz lepiej smakuje na drugi lub nawet trzeci dzień.

Do gotowania ziemniaków można dodać kilka suszonych grzybków zamiast lubczyku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 19.11.2013 15:42
To zalewajka z mojego dzieciństwa :) Taką najprostszą lubię najbardziej - musi być gęsta od ziemniaków, kwaśna i mocno czosnkowa :) No i domowym zakwasie wychodzi rzeczywiście najsmaczniej!
idealme 19.11.2013 14:01
musi być pyszna:)
Laila2786 19.11.2013 13:50
uwielbiam, wygląda i zapewne cudownie smakuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak