Zalewajka tradycyjna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    20 dag
  • pietruszka

    20 dag
  • ziemniaki

    40 dag
  • żur- zakwas

    2 szklanki
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • boczek

    10 dag
  • śmietana 12-procentowa

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. W połowie gotowania dodajemy do nich pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany i majeranek. Wszystko zagotowujemy do miękkości. Pod koniec gotowania do zupy wlewamy żur, i podsmażony wcześniej na patelni boczek. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę. Zalewajkę podajemy z chlebem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 02.07.2012 21:18
extra
Anna169Hosz 01.06.2012 21:38
Smaczna.
caralajna 13.05.2012 23:59
smacznie wygląda
Ewa111 29.10.2011 14:56
bardzo smaczna zypa
Emiliozo 25.10.2011 18:23
nigdy nie jadłam zalewajki
anja3107 23.09.2011 11:03
fajna zupka
ronald88 30.06.2011 22:23
zupka prawie jak barszcz biały :)prawie oczywiście
Halusia 24.06.2011 06:43
Super przepis!
Ania67 22.06.2011 09:11
świetny przepis
tatiana2 20.06.2011 20:59
Fajna zupka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat