Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zalewajka na podgrzybkach

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podgrzybki 700 g
ziemniaki 700 g
zakwas na żur do smaku
ziele angielskie 3-4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 duże
czosnek 4-5 ząbków
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
przyprawa uniwersalna
cukier
Cebula suszona Prymat
cebula biała mała

Porada

Zupę można okrasić posiekaną cebulką zrumienioną na łyżce oleju.

Przepis i sposób przygotowania na: Zalewajka na podgrzybkach

Grzyby oczyścić, pokroić dowolnie. Cebulę posiekać i obsmażyć na łyżce oleju, dodać grzyby, posypać pieprzem i solą - poddusić.

Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, zalać wodą, dodać suszoną cebulę, ziele angielskie i liście laurowe, doprawić uniwersalną przyprawą warzywną i gotować do miękkości - dodać uduszone grzyby oraz czosnek pokrojony w plasterki - po 5 minutach gotowania zalać ukiszonym domowym żurkiem.
Gotować 5-10 minut na małym ogniu.

Doprawić pieprzem, cukrem i ew. solą lub przyprawą warzywną.

Z

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 22.11.2014 14:36
Oj, tak :) Babcina zalewajka była najlepsza na świecie :)
Konczi 22.11.2014 10:41
zalewajkę uwielbiam, babcia gotowała najlepszą :)
Kulinarna Ja 22.11.2014 10:20
ale smakowicie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak