Zalewajka na podgrzybkach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podgrzybki

    700 g
  • ziemniaki

    700 g
  • zakwas na żur

    do smaku
  • ziele angielskie

    3-4 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 duże
  • czosnek

    4-5 ząbków
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • przyprawa uniwersalna

  • cukier

  • Cebula suszona Prymat

  • cebula biała

    mała
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić, pokroić dowolnie. Cebulę posiekać i obsmażyć na łyżce oleju, dodać grzyby, posypać pieprzem i solą - poddusić.

Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, zalać wodą, dodać suszoną cebulę, ziele angielskie i liście laurowe, doprawić uniwersalną przyprawą warzywną i gotować do miękkości - dodać uduszone grzyby oraz czosnek pokrojony w plasterki - po 5 minutach gotowania zalać ukiszonym domowym żurkiem.
Gotować 5-10 minut na małym ogniu.

Doprawić pieprzem, cukrem i ew. solą lub przyprawą warzywną.

Z
Habibi
Zupę można okrasić posiekaną cebulką zrumienioną na łyżce oleju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 22.11.2014 14:36
Oj, tak :) Babcina zalewajka była najlepsza na świecie :)
Konczi 22.11.2014 10:41
zalewajkę uwielbiam, babcia gotowała najlepszą :)
Kulinarna Ja 22.11.2014 10:20
ale smakowicie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat