Zalewajka łódzka

Zalewajka łódzka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa wędzona

    1 krążęk
  • ziemniaki obrane

    3 sztuki
  • słonina

    100 g
  • cebula

    1 sztuka
  • śmietana 18-nastka

    1 łyżka
  • żurek

    0,5 butelka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zalewajka łódzka

1. Kiełbasę wędzoną podgotować w 2 litrach wody, dodać grzyby prawdziwki 6 sztuk.
2. Wlać butelkę 0,5 litra żuru kupowanego.
3. Dodać przyprawy lubczyk, cząber, trochę startej gałki muszkatołowej i soli.
4. Po 30 minutach dodać ziemniaczki w kostkę.
5. Zalać zasmażką (cebulka zasmażana ze słoniną)
6. Dodać łyżkę śmietany 18-stki
7. Bardzo kaloryczne ale pycha

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

rakow2
rakow2 25.05.2011 15:39
do łodzi mam za daleko
Zofia12 05.05.2010 11:32
Zjedzone w Łodzi;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat