Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kiełbasa wędzona
1 krążęk -
ziemniaki obrane
3 sztuki -
słonina
100 g -
cebula
1 sztuka -
śmietana 18-nastka
1 łyżka -
żurek
0,5 butelka
Przepis i sposób przygotowania Zalewajka łódzka
2. Wlać butelkę 0,5 litra żuru kupowanego.
3. Dodać przyprawy lubczyk, cząber, trochę startej gałki muszkatołowej i soli.
4. Po 30 minutach dodać ziemniaczki w kostkę.
5. Zalać zasmażką (cebulka zasmażana ze słoniną)
6. Dodać łyżkę śmietany 18-stki
7. Bardzo kaloryczne ale pycha
Komentarze (2)