Zalewajka Kaszubska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • maślanka

    1 litr
  • boczek wędzony

    15 dag
  • cebula biała

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • jajko

    lecz nie koniecznie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać jednym litrem wody, przyprawić i ugotować do miękkości. Następnie wlać maślankę rozbełtaną z mąką. Na maśle usmażyć pokrojony boczek z cebulą, dodać do zupy, doprawić, jeszcze chwilę podgotować, dodać jajka i gotowe.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 19.10.2015 11:30
z pewnością bardzo dobra zupka
w mojej kuchni 17.10.2015 21:43
przepyszne danie podano..
Czarnula666 17.10.2015 12:41
Ciekawa zupa, nie jadłam jeszcze takiej :)
mysza75 17.10.2015 10:43
bardzo lubię zalewajkę mniam
Franciszek 16.10.2015 23:24
ciekawa zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat