Zalewajka II

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas żurkowy

    2 szklanki
  • boczek wędzony

    20 dag
  • kiełbasa podwawelska

    30 dag
  • cebula

    2 szt
  • śmietana

    1 szklanka
  • ziemniaki

    1 kg
  • ziele angielskie

    10 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki pokroić w kostkę, włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe, ugotować. Boczek pokroić w kostkę, dodać posiekaną cebulę i zrumienić. Do miękkich ziemniaków wrzucić pokrojoną kiełbasę, boczek z tłuszczem i cebulką oraz zakwas żurowy, zagotować. Odstawić z ognia, dodać śmietanę, przyprawić do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ciekawska 09.12.2013 14:30
mmm...zjadłabym :)
Katarzyna59 29.07.2013 13:29
przepyszna,
Łukasz15 27.10.2012 11:49
Bardzo lubię zalewajkę
Wacław 23.02.2012 10:12
uwielbiam takie zupy,mniam
Iwona51 10.12.2011 10:00
uwielbiam zalewajkę
Monika193 18.11.2011 17:24
już czuję ten smak
Mariusz10 13.08.2011 18:13
mniam
mehia 07.04.2011 20:03
apetyczna
MAR3STA 11.03.2011 16:14
pycha;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat