Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zalewajka boczkowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żur- zakwas 1 butelka
boczek 10 dkg
kiełbasa 10 dkg
ziemniaki 1/2 kg
cebula 1
śmietana 1 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie
sól do smaku
pieprz
bulion 2 kostki
wędzony boczek 2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Zalewajka boczkowa

Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój w kostkę i ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 5 l). Dodaj ziele angielskie i liście laurowego.Pokrój cebulę i boczek w kostkę. Wytop boczek na patelni, dodaj cebulę i podsmaż.Pokrój kiełbasę w kostkę, wrzuć do gotującej się zupy.Gdy ziemniaki będą miękkie wlej stopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulką, a następnie wlej zakwas .Dodaj kostkę Bulion na wędzonym boczku i zagotuj.Odstaw z ognia, dodaj zahartowaną śmietanę i przypraw do smaku .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 03.07.2013 18:35
jeśli jest w przepisie, to widocznie potrzebna proszę panią!
SmacznaPyza 28.06.2013 15:21
skoro dodajesz wędzony boczek i kiełbasę to kostka bulionowa jest konieczna ?
LoLa 28.06.2013 09:30
jaka szybka i na pewno smaczna
Izabela77 27.06.2013 19:35
pyszna zupka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak