Zalewajka boczkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żur- zakwas

    1 butelka
  • boczek

    10 dkg
  • kiełbasa

    10 dkg
  • ziemniaki

    1/2 kg
  • cebula

    1
  • śmietana

    1 szklanka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • ziele angielskie

  • sól do smaku

  • pieprz

  • bulion

    2 kostki
  • wędzony boczek

    2 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój w kostkę i ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 5 l). Dodaj ziele angielskie i liście laurowego.Pokrój cebulę i boczek w kostkę. Wytop boczek na patelni, dodaj cebulę i podsmaż.Pokrój kiełbasę w kostkę, wrzuć do gotującej się zupy.Gdy ziemniaki będą miękkie wlej stopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulką, a następnie wlej zakwas .Dodaj kostkę Bulion na wędzonym boczku i zagotuj.Odstaw z ognia, dodaj zahartowaną śmietanę i przypraw do smaku .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Smaczna_B 03.07.2013 18:35
jeśli jest w przepisie, to widocznie potrzebna proszę panią!
SmacznaPyza 28.06.2013 15:21
skoro dodajesz wędzony boczek i kiełbasę to kostka bulionowa jest konieczna ?
LoLa 28.06.2013 09:30
jaka szybka i na pewno smaczna
Izabela77 27.06.2013 19:35
pyszna zupka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat