Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Zalewajka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 18 proc
5 łyżek
żurek
500 ml
Sklep Prymat
kiełbasa
250 g
boczek wędzony
250 g
ziemniaki
8 szt
ząbki czosnku
3 szt
cebula
1 szt
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt
Sklep Prymat
ziele angielskie
4 kulki
Sklep Prymat
sól i pieprz
do smaku
majeranek
2 łyżeczki
Sklep Prymat
grzyby suszone
2 szt
woda
2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Zalewajka

Boczek i kiełbasę podzielić na pół, jeden kawałek boczku i kiełbasy pokroić w drobną kostkę i wraz z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażyć. Drugą część boczku i kiełbasy wrzucić do garnka z wodą. Do wywaru dodać ziele angielskie , listki laurowe, grzyby suszone i gotować około 15 minut. Ziemniaki pokroić kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Do zupy dodać pokrojone ziemniaki, podsmażoną kiełbasę i boczek . Ziemniaki gotować aż będą miękkie. Żurek wlać do miski dodać śmietanę, czosnek, majeranek i wszystko dokładnie wymieszać. Zupę doprawić solą, pieprzem i zaprawić śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak