Zalewajka

Zalewajka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 18 proc

    5 łyżek
  • żurek

    500 ml
  • kiełbasa

    250 g
  • boczek wędzony

    250 g
  • ziemniaki

    8 szt
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • cebula

    1 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    4 kulki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • grzyby suszone

    2 szt
  • woda

    2 l
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zalewajka

Boczek i kiełbasę podzielić na pół, jeden kawałek boczku i kiełbasy pokroić w drobną kostkę i wraz z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażyć. Drugą część boczku i kiełbasy wrzucić do garnka z wodą. Do wywaru dodać ziele angielskie , listki laurowe, grzyby suszone i gotować około 15 minut. Ziemniaki pokroić kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Do zupy dodać pokrojone ziemniaki, podsmażoną kiełbasę i boczek . Ziemniaki gotować aż będą miękkie. Żurek wlać do miski dodać śmietanę, czosnek, majeranek i wszystko dokładnie wymieszać. Zupę doprawić solą, pieprzem i zaprawić śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat