Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zalewajka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 18 proc 5 łyżek
żurek 500 ml
kiełbasa 250 g
boczek wędzony 250 g
ziemniaki 8 szt
ząbki czosnku 3 szt
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 kulki
sól i pieprz do smaku
majeranek 2 łyżeczki
grzyby suszone 2 szt
woda 2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Zalewajka

Boczek i kiełbasę podzielić na pół, jeden kawałek boczku i kiełbasy pokroić w drobną kostkę i wraz z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażyć. Drugą część boczku i kiełbasy wrzucić do garnka z wodą. Do wywaru dodać ziele angielskie , listki laurowe, grzyby suszone i gotować około 15 minut. Ziemniaki pokroić kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Do zupy dodać pokrojone ziemniaki, podsmażoną kiełbasę i boczek . Ziemniaki gotować aż będą miękkie. Żurek wlać do miski dodać śmietanę, czosnek, majeranek i wszystko dokładnie wymieszać. Zupę doprawić solą, pieprzem i zaprawić śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak