Zalewajka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • ziemniaki

    8 większych
  • kiełbasa biała

    1 parzona
  • kiełbasa śląska

    1 szt.
  • cebula

    1 większa
  • masło

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    3 szt.
  • Barszcz biały

    w butelce

Przyprawy, dodatki

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • ziele angielskie

    3 szt.
  • sól

  • Majeranek suszony Prymat

    większa szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • śmietana

    4 czubate łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki kroję w kostkę, zalewam około 1 litrem wody, gotuję do miękkości 20-25 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.
W międzyczasie kiełbasy i cebulę kroję w kostkę, podsmażam na maśle do momentu lekkiego zarumienienia się. Czosnek siekam.
Do zupy stopniowo dodaję barszcz (uważać, żeby nie przesadzić, bo zupa będzie zbyt kwaśna).
Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, posiekany czosnek i przyprawy, chwilę gotuję.
Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 07.04.2017 19:40
Moja ulubiona
Aleksandra/Olcia 07.04.2017 19:20
wygląda smacznie
IKrakowianka 07.04.2017 18:30
pyszna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat