Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zalewajka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

ziemniaki 8 większych
kiełbasa biała 1 parzona
kiełbasa śląska 1 szt.
cebula 1 większa
masło 1 łyżka
ząbki czosnku 3 szt.
Barszcz biały w butelce

Przyprawy, dodatki

Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ziele angielskie 3 szt.
sól
Majeranek suszony Prymat większa szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat
śmietana 4 czubate łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zalewajka

Ziemniaki kroję w kostkę, zalewam około 1 litrem wody, gotuję do miękkości 20-25 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.
W międzyczasie kiełbasy i cebulę kroję w kostkę, podsmażam na maśle do momentu lekkiego zarumienienia się. Czosnek siekam.
Do zupy stopniowo dodaję barszcz (uważać, żeby nie przesadzić, bo zupa będzie zbyt kwaśna).
Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, posiekany czosnek i przyprawy, chwilę gotuję.
Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 07.04.2017 19:40
Moja ulubiona
Aleksandra/Olcia 07.04.2017 19:20
wygląda smacznie
IKrakowianka 07.04.2017 18:30
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak