zalewajka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żur

    0,35 litra
  • woda

    2,5 litra
  • cebula

    1 sztuka
  • słonina

    50 gram
  • ziemniaki

    1 kg
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • mąka

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Średniej wielkości ziemniaki obrałam , umyłam pod chłodną wodą i pokroiłam w kosteczkę. Do dużego garnka wlałam wodę i dodałam przyprawy. Gdy zaczęła wrzeć dosypałam ziemniaki. W czasie gotowania dolałam zahartowaną mąkę pszenną z połową żuru. Słoninę pokroiłam w kosteczkę wraz z pokrojoną cebulą. Podsmażyłam. Gdy żur zaczął się gotować, dolałam drugą część żuru i słoninę z cebulą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 07.08.2012 17:35
lubię zalewajkę
Gracer 07.08.2012 15:14
do zalewajki potrzebne skwareczki - dodajemy wówczas gdy nalewamy na talerz by się nie rozmokły i można szamać ! pycha !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat