Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zalewajka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żur 0,35 litra
woda 2,5 litra
cebula 1 sztuka
słonina 50 gram
ziemniaki 1 kg
ziele angielskie 2 sztuki
mąka 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: zalewajka

Średniej wielkości ziemniaki obrałam , umyłam pod chłodną wodą i pokroiłam w kosteczkę. Do dużego garnka wlałam wodę i dodałam przyprawy. Gdy zaczęła wrzeć dosypałam ziemniaki. W czasie gotowania dolałam zahartowaną mąkę pszenną z połową żuru. Słoninę pokroiłam w kosteczkę wraz z pokrojoną cebulą. Podsmażyłam. Gdy żur zaczął się gotować, dolałam drugą część żuru i słoninę z cebulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 07.08.2012 17:35
lubię zalewajkę
Gracer 07.08.2012 15:14
do zalewajki potrzebne skwareczki - dodajemy wówczas gdy nalewamy na talerz by się nie rozmokły i można szamać ! pycha !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak