Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zalewa octowa do pikli po angielsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 4 szkl
ocet jabłkowy 1 szkl
sól do smaku
cukier 3-4 łyżki
ziele angielskie
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
koper włoski - nasiona
Gorczyca biała cała Prymat
musztarda angielska

Porada

Do pilnowania można użyć ogórków, papryki, kalafiora, cebuli w różnej formie, fasolki szparagowej, grzybów, marchewki, selera, dyni, twardych gruszek.

Przepis i sposób przygotowania na: Zalewa octowa do pikli po angielsku

Zagotować wodę z octem jabłkowym i cukrem. Dodać musztardy i mieszać do rozpuszczenia. Marynatę ostudzić i posolić do smaku. Włożyć warzywa pokrojone w słupki i doprowadzić do wrzenia. Gotować 2-5 minut w zależności od twardości warzyw. Przecedzić całość i warzywami wypełnić słoiki - do każdego włożyć po troszkę gorczycy, ziaren pieprzu, 2-3 ziarna ziela angielskiego i odrobinę nasion kopru włoskiego. Marynatę zagotować i gorącą dopełnić słoiki. Natychmiast zakręcić szczelnie i odwrócić dnem do góry. Pozostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak